Placuszki ryżowe z grzybami i marchewką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne placuszki idealne na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu II:
    -3 saszetki ugotowanego białego ryżu
    -2 marchewki
    -1/2 szklanki namoczonych suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -2 cebule

    Składniki robocze:
    -1 jajko
    -1 łyżka mąki pszennej
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -duża szczypta pieprzu
    -olej do smażenia

    Dekoracja:
    -gałązka pietruszki naciowej
    -szczypta słodkiej papryki w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki ryżowe z grzybami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. Ryż wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę grzyby i cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przyprawę uniwersalną i pieprz. Zagniatamy na jednolitą masę.
  • smażenie 2. Łyżką nabieramy placuszki i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju (po 3 minuty z każdej strony). Podajemy udekorowane papryką słodką i natką pietruszki na gorąco lub na zimno w zależności od upodobań.

Porady

-na minimum godzinę przed przygotowaniem potrawy grzyby należy namoczyć we wrzątku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Marchewka Ryż Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Post Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować