Kotleciki ryżowe z grzybami i marchewką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis na te kotleciki narodził się w mojej głowie pod wpływem chwili, gdy miałam ochotę na ciepłą kolację. Świetnie sprawdzą się także jako jarskie danie obiadowe. Są delikatne i chrupiące, bogactwa smaku nadają im suszone leśne grzyby.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu II:
    -3 szklanki ugotowanego i ostudzonego ryżu
    -3/4 szklanki suszonych grzybów
    -1 marchewka

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -1 cebula

    Składniki robocze:
    -1 jajko
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -1/2 łyżeczki papryki ostrej
    -1/4 łyżeczki pieprzu
    -około 4 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotlecików
    -olej do smażenia

    Dekoracja:
    -kilka listków natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki ryżowe z grzybami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy 20 minut we wrzącej wodzie. Następnie wyławiamy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski. Dodajemy ryż, marchew startą na tarce o małych oczkach, cebulę posiekaną w drobną kostkę, jajko i przyprawy. Zagniatamy na jednolitą masę.
  • 2. Z masy formujemy kotleciki (dokładnie zagniatając żeby się nie rozpadły) i obtaczamy je w bułce tartej.
  • 3. Kotleciki smażymy na mocno rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marchewka Ryż Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować