Dyniowo- szpinakowe placuszki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Warzywne placuszki często goszczą u mnie w domu. Najprościej rzecz ujmując, lubię je wykonywać. Jest to pomysł na szybki , smaczny i prosty obiad. Do tego możemy je wykonać z ulubionych warzyw, dowolnie je łącząc. Dziś polecam duet dyniowo- szpinakowy:).

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 dynia hokkaido,
    • Ok 200 gram świeżego szpinaku,
    • 1 cebula,
    • Mały pęczek natki pietruszki,
    • 3 jajka,
    • 2 łyżki mąki,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Dyniowo- szpinakowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana dynia 1. Dynię obieramy i ścieramy na tarce grubych oczkach.
  • przygotowanie szpinaku 2. Szpinak przepłukujemy i osuszamy. Osuszony przysmażamy na oleju do utraty objętości. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • łączenie składników 3. Do startej dyni dodajemy szpinak, jajka, mąkę, drobno pokrojoną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy doprawiając do smaku.
  • smażenie 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy porcje przygotowanej masy, formując jednocześnie z niej zgrabne placuszki. Warzywne placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować