Placuszki dziadziusia

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepisem podzielił się ze mną teść Andrzej, który placuszkami zajadał się jako mały chłopiec. Teraz przepada za nimi moja córka.

Składniki:

  • 25 dag ziemniaków
    jajko
    mąka pszenna
    olej do smażenia
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki dziadziusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i rozgniatamy.
  • 2. Ziemniaki solimy, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę (tyle, aby po zagnieceniu ciasto miało konsystencję jak na kopytka). Wyrabiamy.
  • 3. Z ciasta formujemy wałki i kroimy w 6-cm kawałki. Nieco rozpłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na rumiano z obu stron.

    Placki możemy podawać na słono (okraszając zeszkloną na oleju cebulą) lub na słodko (nie dodając do ciasta soli i podając placki z roztopionym masłem i cukrem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować