Placuszki dyniowe z orzechami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekkie, słodkie i zdrowe placuszki. W sam raz na jesienny obiad na słodko albo podwieczorek. Te pyszności pozytywnie Was zaskoczą swoim smakiem i delikatnością.

  • 30 min

Składniki:

  • - 25 dag dyni (bez skóry i pestek),
    - 2 większe, dojrzałe banany,
    - 2 łyżki rodzynek,
    - 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
    - łyżka mąki ziemniaczanej,
    - łyżeczka cynamonu,
    - niewielka ilość oleju do nasmarowania patelni.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki dyniowe z orzechami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sprawioną dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Banany obieramy i rozgniatamy widelcem, dodajemy do startej dyni, mieszamy,

  • 2. Rodzynki namaczamy w niewielkiej ilości wody, odsączamy i dodajemy do miski z dynią wraz z posiekanymi orzechami włoskimi mieszamy.
  • 3. Do masy dyniowej dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i cynamon, dokładnie łączymy i odstawiamy na ok. 5 minut.

    Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju (np. za pomocą silikonowego pędzelka), dokładnie rozgrzewamy.
    Ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich nabieramy łyżką i formujemy z niej placuszki.
    Smażymy z obu stron na złoty kolor (ok. 2 minuty z każdej strony) uważając przy ich obracaniu - są bardzo delikatne i należy to zrobić bardzo ostrożnie.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kleksem jogurtu greckiego i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować