Lekkie, słodkie i zdrowe placuszki. W sam raz na jesienny obiad na słodko albo podwieczorek. Te pyszności pozytywnie Was zaskoczą swoim smakiem i delikatnością.
30 min
Składniki:
- 25 dag dyni (bez skóry i pestek),
- 2 większe, dojrzałe banany,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka cynamonu,
- niewielka ilość oleju do nasmarowania patelni.
Placuszki dyniowe z orzechami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sprawioną dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem, dodajemy do startej dyni, mieszamy,
2.Rodzynki namaczamy w niewielkiej ilości wody, odsączamy i dodajemy do miski z dynią wraz z posiekanymi orzechami włoskimi mieszamy.
3.Do masy dyniowej dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i cynamon, dokładnie łączymy i odstawiamy na ok. 5 minut.
Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju (np. za pomocą silikonowego pędzelka), dokładnie rozgrzewamy.
Ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich nabieramy łyżką i formujemy z niej placuszki.
Smażymy z obu stron na złoty kolor (ok. 2 minuty z każdej strony) uważając przy ich obracaniu - są bardzo delikatne i należy to zrobić bardzo ostrożnie.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kleksem jogurtu greckiego i cynamonem.
Komentarze