Ciasto z jabłkami, orzechami i rodzynkami

4.45 (201 ocen)

  • 60 min

Ciasto z dużą ilością owoców. Najlepiej smakuje z kleksem kwaśnej, gęstej śmiatany

  • 60 min

Składniki:

  • tortownica ø 26 cm

    4 duże jajka
    1 szkl. cukru
    2 szkl. mąki
    2/3 szkl. oleju
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    szczypta soli
    1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
    1/2 szkl. rodzynek
    5 sporych jabłek
Wystaw ocenę:

4.45 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Ciasto z jabłkami, orzechami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, a ósemki na plastry i odłożyć. Mąkę, sodę, proszek, cynamon i sól przesiać do miski i odstawić. W drugiej, większej misce ubić mikserem jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, ubijać, aż się połączy z jajkami, a następnie zmniejszyć obroty na najmniejsze i stopniowo wsypać suche składniki. Miksować tylko do momentu połączenia się składników. Drewnianą łyżką delikatnie wmieszać jabłka i orzechy z rodzynkami.
    Piec około 50 min w temp. 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Orzechy Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować