Placki ziemniaczane z jesiennym gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać startą cebulę,mąkę,czosnek, jajko oraz przyprawy. Placki smażyć na tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
2.Mięso umyć i pokroić w małą kostkę, natrzeć kostką mięsną oraz przyprawami. Przełożyć do garnka i smażyć, następnie dodać pokrojoną w pióra cebulę oraz pokrojony czosnek. Gdy mięso puści sok podlać odrobiną wody. Następnie paprykę umyć i wydrążyć z gniazd, pokroić w paski i dodać do mięsa.Grzyby pokroić i wrzucić do mięsa. Dolać wody ok. 1/2 litry.Całość dusić pod przykryciem ok.50 minut. Zagęścić sos mąką i doprawić do smaku.
3.Podawać z surówką i kleksem śmietany z ketchupem.
Komentarze