PLACKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE Z PIECZARKAMI I SOSEM CZOSNKOWYM

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny i szybki obiadek. :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na placki:
    2 kg ziemniaków,
    2 średnie marchewki,
    pęczek koperku,
    4 małe ząbki czosnku,
    2 mniejsze cebule,
    pieprz,
    majeranek,
    tymianek,
    sól,
    mąka,
    jajko.
    Składniki na sos:
    duży jogurt naturalny typu greckiego,
    pęczek koperku,
    6 mniejszych ząbków czosnku,
    sól,
    pieprz,
    zioła prowansalskie,
    4 łyżeczki majonezu.
    Dodatkowo:
    1 kg pieczarek,
    tymianek,
    sól,
    pieprz,
    2-3 łyżki masła,
    pęczek szczypiorku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczano-marchewkowe z pieczarkami i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę obieram, ścieram na tarce. Koperek bardzo drobno siekam lub miksuję blenderem. Wszystkie składniki łączę, dodaję jajko i mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości (olej musi być mocno rozgrzany).
    Jogurt łączę z majonezem, posiekanym czosnkiem i koperkiem oraz przyprawami, odstawiam do lodówki.
    Pieczarki obieram, kroję na połowę lub w ćwiartki (w zależności od ich wielkości). Podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw.
    Na placki wykładam podsmażone pieczarki, polewam sosem czosnkowym, posypuję posiekanym szczypiorkiem.

Porady

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-7

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować