Placki ziemniaczane z gotowanym musem jabłkowym

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na chrupiące placki ziemniaczane. Z dodatkiem z musu jabłkowego smakują pysznie. Polecam na bezmięsny obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na placki ziemniaczane :
    5 dużych ziemniaków
    1 jajko
    7 łyżek z lekkim czubkiem mąki
    1/2 łyżeczki soli
    olej do smażenia
    Na mus jabłkowy :
    3 duże słodkie jabłka
    8 łyżek wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Placki ziemniaczane z gotowanym musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z gotowanym musem jabłkowym 1. Jabłka kroimy i usuwamy gniazda nasienne, obieramy i wkładamy do garnka. Dolewamy wodę i gotujemy mus.
    Obieramy ziemniaki i myjemy, ścieramy na tarce do miski. Cedzak ustawiamy na misce i przekładamy starte ziemniaki, odsączamy z nadmiaru płynu.
    Masę ziemniaczaną przekładamy do drugiej miski i dodajemy pozostałe składniki oraz skrobię ziemniaczaną ( z miski ) dokładnie mieszamy.
    Na rozgrzany olej łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy placki na rumiany kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z przygotowanym musem jabłkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować