Zapraszam na chrupiące placki ziemniaczane. Z dodatkiem z musu jabłkowego smakują pysznie. Polecam na bezmięsny obiad.
1 godz. 30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Na placki ziemniaczane :
5 dużych ziemniaków
1 jajko
7 łyżek z lekkim czubkiem mąki
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
Na mus jabłkowy :
3 duże słodkie jabłka
8 łyżek wody
Placki ziemniaczane z gotowanym musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka kroimy i usuwamy gniazda nasienne, obieramy i wkładamy do garnka. Dolewamy wodę i gotujemy mus.
Obieramy ziemniaki i myjemy, ścieramy na tarce do miski. Cedzak ustawiamy na misce i przekładamy starte ziemniaki, odsączamy z nadmiaru płynu.
Masę ziemniaczaną przekładamy do drugiej miski i dodajemy pozostałe składniki oraz skrobię ziemniaczaną ( z miski ) dokładnie mieszamy.
Na rozgrzany olej łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy placki na rumiany kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z przygotowanym musem jabłkowym.
Komentarze