Placki ziemniaczane z cukinią z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania:
Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych oczkach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na misce. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z miski, odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Również wyłożyć na sito w celu odsączenia. Posolić. Po kilku minutach dobrze odcisnąć rekami. Dodać do reszty masy ziemniaczanej. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor.
Nie dodajemy zimnego oleju podczas smażenia placków – placki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (wtedy nie wpijają oleju). Odsączamy na ręczniku papierowym.
Sos czosnkowy:
Składniki sosu wymieszać ze sobą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku.
Placki wyśmienicie smakują z marchewką po koreańsku.
Marchew:
Składniki:
1/2 kg obranej marchewki
2 łyżki octu
pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru
pół łyzeczki pieprzu
niecała łyżeczka mielonej kolendry
pół łyżeczki kawowej imbiru mielonego
2 ząbki czosnku
3 – 4 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Marchew starkować, dodać ocet, cukier, sól, pieprz, kolendrę i imbir. Wymieszać. Olej bardzo rozgrzać. Wlać do surówki. Wymieszać i dodać czosnek. Jeżeli jest potrzeba doprawić do smaku. Włożyć do słoika i zamknąć. Gotowe na następny dzień.
Komentarze