Placki z dyni i ziemniaków

3 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Placki z dyni i ziemniaków to doskonały dodatek do dania głównego lub samodzielne danie. Wyśmienicie smakują podane z jogurtem naturalnym. Mają przyjemny lekko czosnkowy smak, który sprawia, ze nie da się się poprzestać na jednym.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g dyni piżmowej (obranej i startej)

    1kg ziemniaków (obranych i startych)

    2 duże jajka

    1 duża cebula

    2 ząbki czosnku

    2 łyżeczki suszonego czosnku

    sól (ja dodaję 1 płaską łyżeczkę)

    3 płaskie łyżki mąki

    pieprz (duża szczypta)

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Placki z dyni i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dynię umyć obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie postąpić tak samo z ziemniakami.

    2. Cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki i dodać do masy ziemniaczano-dyniowej. Czosnek przecisnąć przez praskę bezpośrednio do miski, dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać, dodać jajka oraz mąkę. Ponownie wymieszać. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju aż będą złote.

    3. Podawać gorące z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować