REKLAMA

Placki z dyni

wyświetlono: 777 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 1

Muszę przyznać, że placki z dyni robiłam pierwszy raz. Byłam pewna, że będą dobre ale nie sądziłam, że aż tak. Znacznie lepsze od tych ziemniaczanych i od tych z cukinii. Od dziś to moje ulubione placki, polecam.

opublikowany: 07.11.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:


  • pół kg dyni ( waga już po obraniu)
    3 jajka
    2/3 szklanki mąki
    1 łyżka śmietany 18 %
    2 łyżki oliwy
    sól i pieprz do smaku
    szczypta kolendry mielonej i gałki muszkatołowej
    kawałek świezego imbiru
Ocena:

(średnia 5 z 187 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię należy pozbawić pestek i obrać ze skóry, następnie zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach. Do innego naczynia wbić jajka, dodać oliwę, sól, czarny pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej oraz kolendry mielonej, zetrzeć kawałek świeżego imbiru.

    Wszystko porządnie wymieszać. Następnie trzeba dodać mąkę oraz łyżkę śmietany, powtórnie wymieszać.

    Tak powstałe ciasto wlać do startej dyni, wymieszać i na rozgrzanym oleju smażyć placki z dwóch stron aż do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Skotka IMG_4402

Placki z dyni i ziemniaków

Placuszki pyszne, domownikom smakowały bardziej niż tradycyjne ziemniaczane

kategoria: Placki placki ziemniaczane placki z dyni opublikowany: 27.08.2014 | wyświetlono: 4883 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 2
Dodane przez: przepisypiotra przepisypiotra

Dietetyczne placki z dyni

Pyszne placki z dyni w sam raz na obiad

kategoria: Placki opublikowany: 29.10.2017 | wyświetlono: 844 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE