Placki z cukinii z sosem koperkowym i wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatne i proste w wykonaniu placki. Idealne jako danie główne obiadowe lub wczesną kolacje.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 średnie cukinie lub 3 małe
    5-6 łyżek maki
    2 jajka
    1 mała cebula
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki jogurtu naturalnego lub smietany 12%
    ¼ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    pieprz
    sól
    olej rzepakowy

    Sos koperkowy:
    mały jogurt naturalny
    1-2 łyżki majonezu
    garść swieżego koperku
    sól, pieprz

    Opakowanie łososia wędzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Sos koperkowy

Placki z cukinii z sosem koperkowym i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i zostawić na około 20 min. Po tym czasie przełożyć na sito i odcisnąc nadmiar płynu.
  • 2. Z mąki, jogurtu i jajek zrobić ciasto, doprawić odrobiną soli ( nie za dużo bo cukinia juz była solona ), pieprzem i słodką papryką. Dodać odciśnietą cukinię, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przecisniety przez praskę czosnek. Całość wymieszać na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W miare potrzeb dodać mąki lub jogurtu.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta formując małe i zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Placki odsaczyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 4. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem oraz posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Placki podawać z sosem koperkowym i plastrem wędzonego łososia.

Porady

Placki można równiez podawać z innymi sosami, np. pomidorowym lub tzatziki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Łosoś wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować