Placki z cukinii z sosem koperkowym i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i zostawić na około 20 min. Po tym czasie przełożyć na sito i odcisnąc nadmiar płynu.
2.Z mąki, jogurtu i jajek zrobić ciasto, doprawić odrobiną soli ( nie za dużo bo cukinia juz była solona ), pieprzem i słodką papryką. Dodać odciśnietą cukinię, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przecisniety przez praskę czosnek. Całość wymieszać na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W miare potrzeb dodać mąki lub jogurtu.
3.Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta formując małe i zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Placki odsaczyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
4.Jogurt naturalny wymieszać z majonezem oraz posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
5.Placki podawać z sosem koperkowym i plastrem wędzonego łososia.
Porady
Placki można równiez podawać z innymi sosami, np. pomidorowym lub tzatziki
Komentarze