Ryżowe placki z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju rumienimy delikatnie ryż. Następnie zalewamy go bulionem i gotujemy razem do miękkości. Odstawiamy do całkowitego napęcznienia. Studzimy.
Do przestudzonego ryżu dokładamy do niego jajko, ser, przyprawy, pietruszkę i bułkę. Wyrabiamy masę. Formujemy małe placuszki. Gdyby masa nie chciała dobrze się kleić dokładamy jeszcze łyżkę bułki tartej. Placuszki obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
Gotowe polewamy sosem. U mnie pieczarkowy.
Podajemy do kiszonego ogórka.
2.Sos: Cebulę kroimy w kostkę i rumieniony na oleju. Dokładamy do niej pokrojone pieczarki. Razem smażymy do miękkości. Całość podlewamy częścią wody. Zagotowujemy. W pozostałej ilości wody mieszamy mąkę i śmietanę. Mieszaniną zalewamy sos. Zagotowujemy całość i doprawiamy do smaku.
Komentarze