Ryżowe placki z sosem pieczarkowym

4.99 (172 ocen)

Te proste kotleciki podbiły serca moich domowników.

Składniki:

  • Składniki:
    Placki:
    - 1 szklanka ryżu,
    - 2,5 szklanki buliony,
    - 3 łyżki oleju do zrumienienia ryżu,
    - 1 duże jajko lub 2 małe,
    - 2 łyżki bułki tartej do placuszków,
    - 1,5 szklanki startego sera żółtego,
    - Sól, pieprz,
    - Około 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
    - Olej do smażenia,
    - Bułka tarta do panierki

    Sos:
    - 1 cebula,
    - Około 40 dag pieczarek,
    - Około ¾ litra wody,
    - 2 płaskie łyżki mąki,
    - 2 łyżki śmietany,
    - Sól, pieprz, majeranek,
    - Olej
Wystaw ocenę:

4.99 (172 ocen)

Zobacz również:

Placki Sos koperkowy Ser

Ryżowe placki z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed panierowaniem 1. Na oleju rumienimy delikatnie ryż. Następnie zalewamy go bulionem i gotujemy razem do miękkości. Odstawiamy do całkowitego napęcznienia. Studzimy.
    Do przestudzonego ryżu dokładamy do niego jajko, ser, przyprawy, pietruszkę i bułkę. Wyrabiamy masę. Formujemy małe placuszki. Gdyby masa nie chciała dobrze się kleić dokładamy jeszcze łyżkę bułki tartej. Placuszki obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
    Gotowe polewamy sosem. U mnie pieczarkowy.
    Podajemy do kiszonego ogórka.
  • 2. Sos: Cebulę kroimy w kostkę i rumieniony na oleju. Dokładamy do niej pokrojone pieczarki. Razem smażymy do miękkości. Całość podlewamy częścią wody. Zagotowujemy. W pozostałej ilości wody mieszamy mąkę i śmietanę. Mieszaniną zalewamy sos. Zagotowujemy całość i doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ryż Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować