Filet z dorsza ze skórą 300g
Śmietana 30% 200ml
Koperek suszony 1 łyżeczka
Sok z połowy cytryny
Pieprz, sól
Łyżka masła, oliwy lub dowolnego tłuszczu do smażenia
Na placki:
400 g ziemniaków
Jajko
Łyżka mąki
Cebula
Czosnek 2 ząbki
Przyprawa do ziemniaków
Szczypta pieprzu
Sól do smaku
Ewentualnie chilli
Dorsz z sosem koperkowym i chrupiące placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki:
Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, czekamy aż odsiąkną z wody i odsączamy. Dodajemy posiekany czosnek, cebulkę, jajko, mąkę, przyprawy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Ryba: Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy cytryną i obsmażamy. Zwłaszcza staramy się dobrze wysmażyć skórkę na chrupiąco, po czym zalewamy śmietanką, dodajemy koperek i redukujemy sos.
Porady
zarówno rybę jak i placki można doprawić po swojemu, łagodnie lub na ostro. do sosu można dodać pomidorki koktajlowe.
Komentarze