Dorsz z sosem koperkowym i chrupiące placki ziemniaczane

4.49 (168 ocen)

  • 25 min

Wyśmienite i szybkie danie

  • 25 min

Składniki:

  • Filet z dorsza ze skórą 300g
    Śmietana 30% 200ml
    Koperek suszony 1 łyżeczka
    Sok z połowy cytryny
    Pieprz, sól
    Łyżka masła, oliwy lub dowolnego tłuszczu do smażenia
    Na placki:
    400 g ziemniaków
    Jajko
    Łyżka mąki
    Cebula
    Czosnek 2 ząbki
    Przyprawa do ziemniaków
    Szczypta pieprzu
    Sól do smaku
    Ewentualnie chilli
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Ryba Placki Sos koperkowy

Dorsz z sosem koperkowym i chrupiące placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki:
    Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, czekamy aż odsiąkną z wody i odsączamy. Dodajemy posiekany czosnek, cebulkę, jajko, mąkę, przyprawy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
    Ryba: Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy cytryną i obsmażamy. Zwłaszcza staramy się dobrze wysmażyć skórkę na chrupiąco, po czym zalewamy śmietanką, dodajemy koperek i redukujemy sos.

Porady

zarówno rybę jak i placki można doprawić po swojemu, łagodnie lub na ostro. do sosu można dodać pomidorki koktajlowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować