Placki z cukinii z serem żółtym

5 (2 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne placuszki. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, lub przekąska.
Dodatek sera żółtego sprawia, że placuszki
są bardziej intensywne w smaku
i chrupiące na zewnątrz. W środku są miękkie
i delikatne.
Smakują na ciepło i na zimno.
Placki podałam z sosem jogurtowym.
Tylko jogurt grecki, sól i pieprz.
Z podanych składników zrobiłam 10 placków.

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 młoda cukinia (480 g.)
    1 ząbek czosnku
    70 g. sera żółtego
    1 jajko
    3 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z cukinii z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z cukinii z serem żółtym 1. Cukinie umyć, osuszyć i odciąć końce.
    Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Przełożyć na sitko i odcisnąć z nadmiaru wody.
    Odciśniętą cukinię przełożyć do miski.
    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach
    i dodać do cukinii.
    Wbić jajko, dodać mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz.
    Soli wsypałam na początek 1/3 łyżeczki, ale później jeszcze odrobinę dodałam.
    Wszystkie składniki wymieszać razem w misce.
  • Placki z cukinii z serem żółtym 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
    Łyżką nakładać placki. Smażyć mniej więcej po 2 minuty z każdej strony,
    do zarumienienia.
    Usmażone placuszki odsączyć
    z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować