Placek Zbójnicki a la Magda

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pysznie i kolorowo.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    2 duże cebule
    2 duże czerwone papryki
    0,5 kg świeżych pieczarek
    świeży czosnek
    2 łyżki miodu
    natka pietruszki
    1 kg mięsa mielonego
    sól i pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek zbójnicki a la magda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PLACKI:

    Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach,
    dodajemy startą na drobnych oczkach cebulę,
    mąkę jajka, pieprz i smażymy na całej patelni na oleju.

    Sos wraz z mięsem:

    Paprykę kroimy w kosteczkę wraz z cebulą.Do garnka wlewamy 4 łyżki oleju.Do rozgrzanego oleju wrzucamy cebulę gdy zeszkli się dodajemy paprykę,którą smażymy 2 minuty- nie dłużej.
    Papryki nie należy smażyć zbyt długo gdyż daje potrawie smak goryczy i traci kolor.
    Następnie na patelnię wrzucamy mięso mielone.
    Smażymy mięso, często mieszając.
    Do mięsa dolewamy wody- dzięki temu mięso będzie miękkie i będzie rozpływać się w ustach.
    Dusimy pod przykryciem ok 30 min. na małym ogniu.
    Pieczarki myjemy mokrą ściereczką i kroimy w plastry, podsmażamy na patelni, następnie dorzucamy do patelni z mięsem.
    Wszystko dusimy jeszcze ok 7 min.
    Po tym czasie sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy także dwie łyżki miodu.
    Mąkę mieszamy z zimną wodą i zalewamy sos stale mieszając.
    Usmażone na patelni placki kładziemy na talerzu.
    Polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką placka na wierzch znowu polewamy sos.
    Całość przybieramy sałatą karbowaną,pomidorkami,plasterkami cytryny.

    Przepis był stosowany także przez moją Prababcie.

    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować