Placek zbójnicki a la magda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PLACKI:
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach,
dodajemy startą na drobnych oczkach cebulę,
mąkę jajka, pieprz i smażymy na całej patelni na oleju.
Sos wraz z mięsem:
Paprykę kroimy w kosteczkę wraz z cebulą.Do garnka wlewamy 4 łyżki oleju.Do rozgrzanego oleju wrzucamy cebulę gdy zeszkli się dodajemy paprykę,którą smażymy 2 minuty- nie dłużej.
Papryki nie należy smażyć zbyt długo gdyż daje potrawie smak goryczy i traci kolor.
Następnie na patelnię wrzucamy mięso mielone.
Smażymy mięso, często mieszając.
Do mięsa dolewamy wody- dzięki temu mięso będzie miękkie i będzie rozpływać się w ustach.
Dusimy pod przykryciem ok 30 min. na małym ogniu.
Pieczarki myjemy mokrą ściereczką i kroimy w plastry, podsmażamy na patelni, następnie dorzucamy do patelni z mięsem.
Wszystko dusimy jeszcze ok 7 min.
Po tym czasie sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy także dwie łyżki miodu.
Mąkę mieszamy z zimną wodą i zalewamy sos stale mieszając.
Usmażone na patelni placki kładziemy na talerzu.
Polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką placka na wierzch znowu polewamy sos.
Całość przybieramy sałatą karbowaną,pomidorkami,plasterkami cytryny.
Komentarze