Placek Zbójnicki Violi

4.5 (200 ocen)

Jak wiadomo, przez żołądek do serca. Aby nasycić apetyt mojego męża zrobiłam dla nas sycące placki zbójnickie.

Składniki:

  • Placki:
    1/2 kg ziemniaków
    ząbek czosnku
    2 jajka
    4-5łyżek mąki
    olej

    Gulasz:
    1/2 kg mięsa gulaszowego
    1 duża cebula
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej lub zielonej (użyłam żółtej)
    mąka do obtoczenia
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    bulion do gulaszu
    pieprz
    przyprawy
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek zbójnicki violi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki: Czosnek i ziemniaki obrać i zetrzeć, dodać jajka i mąkę. Smażyć na oleju większe placki.

    Gulasz: mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące, obsmażyć i wrzucić do rondelka. Mąkę z patelni również dodając trochę wodę.Dusić przez godzinę, w tym czasie pokroić cebulę i zeszklić na patelni, dodać do rondla i dusić dalej. Kiedy minie godzina dodać paprykę pokrojoną w kostkę i koncentrat i dusić przez pół godziny. Gęstość regulować wodą lub mąką, doprawić.
    Na placki nałożyć gulasz.

Porady

jako mięsa użyłam łopatki wieprzowej osobiście dla ozdoby dodałam troszkę śmietany na gulasz oraz posypałam szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować