Placek po węgiersku

4.5 (179 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczne i sycące placki ziemniaczane z gulaszem. Danie można zjeść w Polsce, ale także na Węgrzech.

  • 30 min

Składniki:

  • Na placki ziemniaczane:
    3 duże ziemniaki
    mąka
    cebula
    jajko
    sól i pieprz
    olej do smażenia
    Na gulasz:
    500 g wołowiny - mięso na gulasz, pokrojone w kostkę/kawałki
    3 marchewki
    2 pietruszki
    2 cebule
    1 papryka
    2 kromki pieczywa razowego
    śmietana
    kilka grzybków suszonych
    przyprawy: sól, paryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gulasz
    1. Kawałki mięsa obtoczyć w mące pszennej i podsmażyć na oleju /proponuję to zrobić na patelni typu rondelek/, mięsa nie przyprawiać, a już na pewno nie solić bo stwardnieje. Jak odparuje woda, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć. Następnie całość zalać wrzątkiem, dodać ziele, liście, paprykę słodką i ostrą, grzybki suszone, pokruszony drobnie chleb, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Po około godzinie dodać warzywa, marchewka i pietruszka pokrojona w plasterki, papryka w grubą kostkę. Dusić, aż wszystko będzie miękkie. Gulasz należy doprawić według własnego uznania, posolić go najlepiej już po zrobieniu i całość odłożyć na noc do lodówki, to wszystko się przegryzie.
    2 Sos ja osobiście jeszcze zagęściłam odrobiną mąki /mąka rozrobiona z wodą/ i dodałam dwie łyżki śmietany 18%.
  • 2. Placki ziemniaczane
    1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach lub zmiksować w blenderze, cebulę rówenież zetrzeć. Do ziemniaków i cebuli dodać mąkę i jajko i przyprawić. Smażyć na rozgrzanym oleju.
    Proponuję aby placki byłuy dość duże.
  • 3. Na koniec placka polać sosem, zrobić kleks śmietany i posypać np. natką z pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować