Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gulasz
1. Kawałki mięsa obtoczyć w mące pszennej i podsmażyć na oleju /proponuję to zrobić na patelni typu rondelek/, mięsa nie przyprawiać, a już na pewno nie solić bo stwardnieje. Jak odparuje woda, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć. Następnie całość zalać wrzątkiem, dodać ziele, liście, paprykę słodką i ostrą, grzybki suszone, pokruszony drobnie chleb, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Po około godzinie dodać warzywa, marchewka i pietruszka pokrojona w plasterki, papryka w grubą kostkę. Dusić, aż wszystko będzie miękkie. Gulasz należy doprawić według własnego uznania, posolić go najlepiej już po zrobieniu i całość odłożyć na noc do lodówki, to wszystko się przegryzie.
2 Sos ja osobiście jeszcze zagęściłam odrobiną mąki /mąka rozrobiona z wodą/ i dodałam dwie łyżki śmietany 18%.
2.Placki ziemniaczane
1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach lub zmiksować w blenderze, cebulę rówenież zetrzeć. Do ziemniaków i cebuli dodać mąkę i jajko i przyprawić. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Proponuję aby placki byłuy dość duże.
3.Na koniec placka polać sosem, zrobić kleks śmietany i posypać np. natką z pietruszki.
Komentarze