Placek Lubelski

4.49 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dawniej często piekło się ten placek.Smaczny, tani i łatwy w zrobieniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto :
    55 dag mąki
    1 margaryna
    4 żółtka
    1/2 proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru zwykłego
    szczypta soli
    4-5 łyżek kwaśnej śmietany

    słoiczek powidła

    Piana :
    4 białka
    szklanka cukru pudru
    2 łyżki mąki kartoflanej

Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek lubelski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarobić ciasto,podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blaszkę a drugą zamrozić.

    Ciasto na blaszce posmarować powidłem.
    Z białek i cukru ubić pianę, na koniec ubijania dodać mąkę kartoflaną,lekko wymieszać i wyłożyć na powidło.

    Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach na pianę

Porady

Aby placek efektownie wyglądał można zamiast mąki dodać kisiel

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować