Lubelski Forszmak

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo dobry na obiad lub wieczorną kolacje

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 800 g wieprzowiny
    150 g wędzonej kiełbasy (lub szynki)
    1 cebula
    3 - 4 ogórki kiszone
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1,5 litra bulionu
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka musztardy
    1 ostra papryczka chili lub ostry sos
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 - 3 liście laurowe
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lubelski forszmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieprzowinę kroimy w małą kostkę lub paski, kiełbasę w kostkę, cebulę na talarki, ogórka kroimy w kostkę.

    Wieprzowinę podsmażamy na oleju. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu smażymy kiełbasę, zdejmujemy a następnie podsmażamy cebulę. Mięso i cebulę wrzucamy do garnka i zalewamy większością bulionu. Dodajemy ziele i liść laurowy. Na patelnię z resztą oleju wrzucamy mąkę, podsmażamy i dolewamy resztę bulionu. Mieszamy dokładnie a następnie dodajemy do gotującego się mięsa i cebuli. Mieszamy. Wszystko dusimy około 60 minut, aż mięso zmięknie. Około 10 - 15 minut przed końcem dodajemy ogórki, papryczkę chili, łyżeczkę musztardy i przecier pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku.Potrawę podajemy z chlebem lub ziemniakami.

Porady

Forszmak Najlepszy jest na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować