Placek "kompotowy"

4.43 (190 ocen)

  • 60 min

Propozycja na smaczny, delikatny oraz prosty i szybki w przygotowaniu placek wypełniony owocami z kompotu. Dobry na deser oraz jako dodatek do kawki :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej typ 650
    - 1 szklanka cukru trzcinowego
    - 200 g masła
    - 4 - 5 jajek
    - 1 płaska łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    OWOCE Z KOMPOTU:
    - śliwki
    - jabłka (mogą być tarte)
    + cukier puder (do posypania)
    + kasza manna (do obsypania blaszki)
Wystaw ocenę:

4.43 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Placek Desery

Placek "kompotowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy za pomocą miksera. Następnie dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i ponownie miksujemy.

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, ostudzone mało i jajka ubite z cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy (możemy także posłużyć się mikserem).
  • 2. Owoce z kompotu (śliwki i jabłka) odcedzamy z zalewy i mieszamy z cynamonem.

    Następnie blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Wylewamy jedną część masy, a na niej układamy odcedzoną mieszankę owoców z kompotu. Następnie wylewamy drugą część masy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.

    Kiedy ciasto ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.58 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek królewski

4.48 (159 ocen)

placek cyganski

To może cię zainteresować