Placek drożdżowy à la pizza

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Oryginalny wypiek z chrupiącymi pestkami będzie smakował każdemu

Składniki:

  • ● 5 dag drożdży
    ● 2 łyżeczki cukru
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● 1/4 szkl. oliwy
    ● 1/2 kg mąki
    ● 2 jajka
    ● żółtko
    ● 1 szkl. mleka
    ● 1/4 kostki margaryny
    ● czerwona papryka
    ● 10 dag szynki
    ● 10 dag wędzonego boczku
    ● 10 dag żółtego sera
    ● garść pestek słonecznika, dyni lub sezamu
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Placek drożdżowy à la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy.
    Drożdże rozkruszamy i mieszamy
    z cukrem, aż się rozpuszczą.
    Wlewamy do mąki.
    Dodajemy jajka i żółtko. Wlewamy
    oliwę, ciepłe mleko
    i margarynę. Mieszamy i wyrabiamy
    ciasto.
  • 2. Paprykę myjemy, usuwamy
    gniazdo nasienne. Wraz
    z serem, szynką i boczkiem
    kroimy w kostkę i dodajemy
    do ciasta. Wsypujemy połowę
    pestek, solimy i mieszamy.
    Wylewamy na natłuszczoną blachę. Odstawiamy
    do wyrośnięcia. Wierzch
    posypujemy pozostałymi
    pestkami. Pieczemy ok. 45
    minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. ok. 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować