Pieczona polenta à la pizza

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polenta zwana też mamałygą to danie z gotowanej kaszy kukurydzianej. Świetnie sprawdza się jako bezglutenowy blat do pizzy!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kasza kukurydziana - 200g
    Suszone pomidory - 8 plastrów
    Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki
    Zioła prowansalskie - 1 łyżka
    Sos pomidorowy (lub przecier) - 3 łyżki
    Ulubione dodatki na pizzę, u mnie:
    Czarne oliwki, pomidorki koktajlowe, marynowana jalapeno, mozzarella
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Zapiekanki Pizza

Pieczona polenta à la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona polenta à la pizza 1. Do garnka wlewamy ok 1l wody. Kiedy się zagotuje wsypujemy powoli kaszę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Gotujemy, aż kasza zmięknie (u mnie wystarczyło 15 minut). Masa ma być gęsta, ale nie może się przypalić. Jeśli zajdzie taka potrzeba możecie dolać trochę wody.
    Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę z puszki, pokrojone suszone pomidory i zioła prowansalskie.

    Gotową masę przekładamy do blachy (23 x 33cm), na papier do pieczenia. Rozkładamy równą warstwę.
  • Pieczona polenta à la pizza 2. Polentę smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy ulubione dodatki.
    Pieczemy w 160 stopniach 20 minut na termoobiegu.

    Można podawać od razu na ciepło lub zimno. Po wystygnięciu jest twardsza i łatwiej się kroi.

Porady

Jeśli zrezygnujecie z mozzarelli to danie będzie nie tylko bezglutenowa, ale także wegańskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować