Placek czereśniowy z migdałami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Czereśnie są rzadziej wykorzystywane w wypiekach niż inne owoce. Warto jednak po nie sięgać, bo świetnie się sprawdzają w słodkościach. Polecam drożdżowy placek z nadzieniem czereśniowym. Będzie idealny na piknik lub podwieczorek.

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 300g mąki,
    • 60g cukru pudru,
    • Skórka starta z 1 cytryny,
    • 2 łyżeczki drożdży instant,
    • 1 cukier wanilinowy,
    • Szczypta soli,
    • 1 jajko,
    • 150ml mleka,
    • 100ml oleju
    • CZEREŚNIOWY ŻEL:
    • 400g czereśni,
    • 1 budyń wanilinowy,
    • DODATKOWO:
    • 50g cukru pudru,
    • 60g migdałów,
    • Olej do wysmarowania foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Placek czereśniowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek czereśniowy z migdałami 1. CIASTO: W misce mieszamy mąkę i cukier puder. Następnie dodajemy skórkę startą z 1 cytryny, drożdże i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli, mieszamy.
  • Placek czereśniowy z migdałami 2. Wbijamy jajko i dodajemy ciepłe (ale nie gorące) mleko oraz olej. Zagniatamy gładkie ciasto podsypując stolnicę mąką. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
  • Placek czereśniowy z migdałami 3. NADZIENIE: Umyte i osuszone czereśnie drylujemy – staramy się zachować połówki owoców, tzn. kroimy czereśnie na pół i usuwamy z niej pestkę. Połowę owoców przekładamy do miski i rozdrabniamy blenderem, a połowę odkładamy na później. Do owoców w misce dolewamy tyle wody, aby całość ważyła 300g. Owoce przekładamy do rondla i mieszamy z budyniem. Wstawiamy całość na ogień, zagotowujemy. Chwilkę gotujemy aż masa zgęstnieje. Powstały czereśniowy żel studzimy. Migdały zalewamy wrzątkiem, chwilkę moczymy i obieramy je.
  • Placek czereśniowy z migdałami 4. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przenosimy je do formy o wymiarach 23x28cm wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je na 15 minut do napuszenia.
  • Placek czereśniowy z migdałami 5. Następnie smarujemy je czereśniowym żelem i oprószamy 50g cukru pudru.
  • Placek czereśniowy z migdałami 6. Na żel wykładamy pozostałe czereśnie rozcięciem do góry. Pomiędzy czereśnie wkładamy migdały. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40-50 minut.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować