Czereśnie są rzadziej wykorzystywane w wypiekach niż inne owoce. Warto jednak po nie sięgać, bo świetnie się sprawdzają w słodkościach. Polecam drożdżowy placek z nadzieniem czereśniowym. Będzie idealny na piknik lub podwieczorek.
Placek czereśniowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: W misce mieszamy mąkę i cukier puder. Następnie dodajemy skórkę startą z 1 cytryny, drożdże i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli, mieszamy.
2.Wbijamy jajko i dodajemy ciepłe (ale nie gorące) mleko oraz olej. Zagniatamy gładkie ciasto podsypując stolnicę mąką. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
3.NADZIENIE: Umyte i osuszone czereśnie drylujemy – staramy się zachować połówki owoców, tzn. kroimy czereśnie na pół i usuwamy z niej pestkę. Połowę owoców przekładamy do miski i rozdrabniamy blenderem, a połowę odkładamy na później. Do owoców w misce dolewamy tyle wody, aby całość ważyła 300g. Owoce przekładamy do rondla i mieszamy z budyniem. Wstawiamy całość na ogień, zagotowujemy. Chwilkę gotujemy aż masa zgęstnieje. Powstały czereśniowy żel studzimy. Migdały zalewamy wrzątkiem, chwilkę moczymy i obieramy je.
4.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przenosimy je do formy o wymiarach 23x28cm wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je na 15 minut do napuszenia.
5.Następnie smarujemy je czereśniowym żelem i oprószamy 50g cukru pudru.
6.Na żel wykładamy pozostałe czereśnie rozcięciem do góry. Pomiędzy czereśnie wkładamy migdały. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40-50 minut.
Życzę smacznego
Komentarze