pyszny placek na cieście bez jajek, z bitą śmietaną i soczystymi sezonowymi czereśniami skąpanymi w ananasowej galaretce. Proste w przygotowaniu a znikające w oka mgnieniu.
2 godz.
Dla 10 osób
Składniki:
czereśnie - wcześniej wydrylowane 1kg
galaretka ananasowa
300 ml śmietanki kremówki 30 % - mocno schłodzonej
1 opakowanie śmietan fix
2 płaskie łyżki cukru
ciasto:
200 g mąki
200 g cukru
3 łyżeczki z kopką gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml oleju
250 ml wody ( ja użyłam bardzo letniej )
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Czereśniowy gaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta przekładamy do wysokiej miski lub innego naczynia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja dodatkowo papier natłuściłam ). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, i pieczemy ok. 30 - 40 min. w temp.180 stopni - DO SUCHEGO PATYCZKA.
Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Miedzy czasie przygotowujemy galaretkę według instrukcji na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę w wysokim naczyniu ubijamy z cukrem i śmietan fix'em. Wystudzone ciasto smarujemy ubitą śmietaną a na jej wierzchu układamy wydrylowane czereśnie lekko je dociskając. Wierzch czereśni polewamy tężejącą galaretka i wkładamy do lodówki by całkowicie stężała.
Komentarze