CZEREŚNIOWY GAJ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

pyszny placek na cieście bez jajek, z bitą śmietaną i soczystymi sezonowymi czereśniami skąpanymi w ananasowej galaretce. Proste w przygotowaniu a znikające w oka mgnieniu.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • czereśnie - wcześniej wydrylowane 1kg
    galaretka ananasowa

    300 ml śmietanki kremówki 30 % - mocno schłodzonej
    1 opakowanie śmietan fix
    2 płaskie łyżki cukru

    ciasto:

    200 g mąki
    200 g cukru
    3 łyżeczki z kopką gorzkiego kakao
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    80 ml oleju
    250 ml wody ( ja użyłam bardzo letniej )
    1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Blaszka o wymiarach ok. 35 cm x 24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy Galaretki Ciasto

Czereśniowy gaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta przekładamy do wysokiej miski lub innego naczynia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja dodatkowo papier natłuściłam ). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, i pieczemy ok. 30 - 40 min. w temp.180 stopni - DO SUCHEGO PATYCZKA.

    Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Miedzy czasie przygotowujemy galaretkę według instrukcji na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę w wysokim naczyniu ubijamy z cukrem i śmietan fix'em. Wystudzone ciasto smarujemy ubitą śmietaną a na jej wierzchu układamy wydrylowane czereśnie lekko je dociskając. Wierzch czereśni polewamy tężejącą galaretka i wkładamy do lodówki by całkowicie stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czereśnie Galaretka Kakao Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować