Pizzowy wianuszek z szynką serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać trochę ciepłej wody oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
2.Mąkę połączyć z solą. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę wody i oliwę. Zagnieść gładkie ciasto.
3.Zostawić do wyrośnięcia, do momentu, aż podwoi swoją objętość.
4.Czosnek obrać, drobno posiekać, przesmażyć na oliwie.
5.Do czosnku dodać pokrojone pomidory z puszki, przyprawić. Gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż sos się zredukuje. Zblendować.
6.Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki, podsmażyć na patelni na maśle.
7.Cebulę obrać, pokroić w drobna kosteczkę, dodać do pieczarek, usmażyć.
8.Ciasto wyrobić jeszcze krótko, rozwałkować na koło o średnicy 35 cm.
9.Pokroić na 12 trójkątów /tak jak się kroi pizzę/.
10.Na środku okrągłej blaszki ułożyć małe naczynie do zapiekania /powstanie wówczas miejsce na sos, i będzie łatwiej zawijać ciasto./ Dookoła ułożyć wszystkie trójkąty z ciasta -
podstawą trójkąta do naczynia / ciasto będzie lekko zachodziło na siebie i będzie wyglądało jak słońce/.
11.Szynkę pokroić w drobną kosteczkę.
12.Ciasto posmarować częścią sosu, nałożyć farsz cebulowo -pieczarkowy,
Komentarze