Pizzowy wianuszek z szynką serem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

A może pizza w takiej odsłonie przypadnie Wam bardziej do gustu? Muszę przyznać, że smakuje równie dobrze jak tradycyjna.

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    250 g mąki
    150 ml ciepłej wody
    25 g drożdży
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżki oliwy

    SOS:

    1 puszka krojonych pomidorów
    1 łyżka oliwy
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka oregano
    sól
    pieprz
    odrobina cukru

    PONADTO:

    250 g pieczarek
    1 cebula
    100 g startego sera
    100 g szynki gotowanej
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wieniec Pizza

Pizzowy wianuszek z szynką serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać trochę ciepłej wody oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę połączyć z solą. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę wody i oliwę. Zagnieść gładkie ciasto.
  • 3. Zostawić do wyrośnięcia, do momentu, aż podwoi swoją objętość.
  • 4. Czosnek obrać, drobno posiekać, przesmażyć na oliwie.
  • 5. Do czosnku dodać pokrojone pomidory z puszki, przyprawić. Gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż sos się zredukuje. Zblendować.
  • 6. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki, podsmażyć na patelni na maśle.
  • 7. Cebulę obrać, pokroić w drobna kosteczkę, dodać do pieczarek, usmażyć.
  • 8. Ciasto wyrobić jeszcze krótko, rozwałkować na koło o średnicy 35 cm.
  • 9. Pokroić na 12 trójkątów /tak jak się kroi pizzę/.
  • 10. Na środku okrągłej blaszki ułożyć małe naczynie do zapiekania /powstanie wówczas miejsce na sos, i będzie łatwiej zawijać ciasto./ Dookoła ułożyć wszystkie trójkąty z ciasta -
    podstawą trójkąta do naczynia / ciasto będzie lekko zachodziło na siebie i będzie wyglądało jak słońce/.
  • 11. Szynkę pokroić w drobną kosteczkę.
  • 12. Ciasto posmarować częścią sosu, nałożyć farsz cebulowo -pieczarkowy,
  • 13. Dać posiekaną szynkę, posypać startym żółtym serem.
  • 14. Każdy wierzchołek trójkąta zawijać na farsz do środka, delikatnie pod ukosem.
  • 15. Zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • 16. Piec w 220 stopniach 20 minut.
  • 17. Po wyciągnięciu z piekarnika do naczynia pośrodku wieńca pizzowego nałożyć resztę przygotowanego wcześniej sosu.
  • 18. Źródło: www.kwestiasmaku.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować