1.Drożdże zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, maślankę, olej, jajka, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 20 minut, ( ma podwoić swoją objętość).
2.Wszystkie składniki kroimy, paprykę w paseczki, cebulę w piórka, pieczarki, kiełbasę w plasterki, czosnek bardzo drobniutko siekamy nożem.
3.Ciasto dzielimy na 12 części, i za pomocą dłoni formujemy krążki, każdy z nich smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy czosnkiem i nakładamy przygotowane składniki.
Brzegi każdego krążka smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem.
4.Na końcu kładziemy duży plaster żółtego sera i posypujemy przyprawą do pizzy.
5.Gotowe pizzerynki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut.
Gotowe pizzerynki możemy polać ketchupem, sosem pomidorowym lub czosnkowym,
Komentarze