PIZZERINKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

4.5 (184 ocen)

Najlepsze ciasto na pizze jakie jadłam. Chrupiące i cienkie. Bardzo zielone szpinakowe pizzerinki z pyszną, słoną fetą. Połączenie wręcz idealne. Polecam miłośnikom pizzy i szpinaku.

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 2 szkl.
    mleko 150 ml.
    drożdże świeże 20 gram
    oliwa z oliwek 1 łyżeczka
    sól 1 łyżeczka
    cukier 1 łyżeczka
    mąka 3 łyżki

    Sos do ciasta:
    przecier pomidorowy 3 łyżki
    oliwa z oliwek 2 łyżki
    czosnek ząbki 2 szt.
    bazylia otarta Prymat 1 łyżka
    ketchup łagodny 2 łyżki Lubię

    Wierzch:
    szpinak mrożony 150 gram
    ser feta ok. 100 gram
    mozzarella ok. 50 gram ( tylko do posypania)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Pizzerinki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Mąkę umieścic w misce. Dodać oliwę.
    Rozczyn: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać cukier, sól oraz 3 łyżki mąki i dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
    2. Do mąki wlać rozczyn i ugnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 2 h. (najlepiej na noc ).
    3. Sos na ciasto: Przecier wymieszać z ketchupem, oliwą, bazylią i posiekanym czosnkiem.
    4. Ciasto rozwałkować na niewielkie, niegrube placki.
    Posmarować sosem. Szpinak odmrozić i odparować na patelni.
    Ułożyć na pizzy. Ser fetę pokroić na małe kosteczki i wyłożyć na wierzch pizzy. Mozzarelle zetrze na tarce lub drobno rozdrobnić. Posypać pizze. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10-15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Sery Szpinak Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować