Pizzerinki z ciasta francuskiego to szybka i pyszna przekąska, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 op.ciasta francuskiego
1 awokado
1 gruszka
150 g sera żółtego
1/2 op. świeżego pesto bazyliowego
bazylia suszona
Pizzerinki francuskie z awokado i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Awokado oraz gruszkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser żółty również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy ze sobą startą gruszkę z awokado. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na mniejsze kawałki - u mnie wyszło 12 prostokątów mniej więcej o wymiarach 8 x 10 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozsmarowujemy pesto bazyliowe i nakłuwamy spód ciasta widelcem. Następnie na środku wykładamy gruszkę wymieszaną z awokado i posypujemy startym żółtym serem oraz suszoną bazylią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 min.
Komentarze