Sałatka z kurczakiem, gruszką i awokado

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Miseczka pełna zdrowia, idealna na lekki lunch czy kolację. Soczysty kurczak, chrupiące orzechy a do tego pełne witamin awokado i szpinak podkreślone smakiem gruszki - poezja smaku.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 garście szpinaku
    1 szt. gruszki
    1 szt. awokado
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki orzechów pecan
    1 filet z kurczaka
    ½ łyżeczki rozmarynu
    Sól, pieprz
    Sos:
    1/3 szklanki oliwy z oliwek
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kurczakiem, gruszką i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem nacieramy rozmarynem i grillujemy na patelni po 4-6 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i odstawiamy na 5 minut.

    Szpinak myjemy, osuszamy, dzielimy na 2 porcje i wkładamy do dwóch miseczek. Gruszkę myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy ją w dość sporą kostkę – układamy na szpinaku. Awokado kroimy na pół i za pomocą łyżeczki do herbaty obieramy. Następnie kroimy je w plasterki, które układamy w miseczkach.

    Kurczaka kroimy w plasterki, dzielimy na pół i układamy na szpinaku. Sałatkę posypujemy szczypiorkiem i przesiekanymi orzechami pecan.

    Do słoiczka wlewamy oliwę i ocet, dodajemy minut, słoiczek zakręcamy i mocno nom potrząsamy, aż do połączenia się składników. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i serwujemy.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Drób Gruszki Kurczak Orzechy Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować