Pizzerinka Ziemniaczana ,,Jolanda”

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

pyszniutka

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na dwie pizzerinki usmażone na patelni o średnicy 20 cm
    6 młodych ziemniaków/ 360 gram/, waga po obraniu ziemniaków
    1 jajko
    1 cebula
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2-3 łyżki mąki pszennej, zależy, ile wody mają ziemniaki
    szczypta pieprzu kolorowego
    sól i czosnek granulowany
    2 plasterki szynki konserwowej pokrojonej w kosteczkę
    1 łyżka oleju do masy + olej do smażenia
    2 plastry sera twarogowego z Mascarpone z różowym pieprzem ,, Milandia’’ z Piątnicy
    4 plastry szynki konserwowej
    1 łyżka szczypiorku
    Ew sos borowikowy i starty ser żółty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pizzerinka ziemniaczana ,,jolanda” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizzerinka Ziemniaczana ,,Jolanda” 1. Umyte i obrane ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać z łyżką oleju.
    Dodać szynkę pokrojoną w kosteczkę, wbić jajko, wsypać obie mąki, doprawić do smaku delikatnie, bo wędlina i ser też odda swój smak.
    Patelnię z odrobiną oleju rozgrzać, wlać po całości warstwę masy, podsmażyć chwilkę na większym ogniu a potem na wolnym.
    Gdy spód lekko się zetnie, ułożyć na masie plaster szynki, na nim plaster sera i znów szynka. Na wierzch wlać cienką warstwę masy, smażyć do zrumienienia spodu.
    Następnie odwrócić, dla mało wprawionych proponuję rozgrzać dużą patelnię i na nią energicznie odwrócić placek, dosmażyć na wolnym ogniu, aby srodek dobrze doszedł.
    Po usmażeniu osączyć. Podobnie usmażyć drugą porcję.
    Wierzch posypać szczypiorkiem i ew polać sosem borowikowym ale bez niego też doskonale smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować