Porcja na dwie pizzerinki usmażone na patelni o średnicy 20 cm
6 młodych ziemniaków/ 360 gram/, waga po obraniu ziemniaków
1 jajko
1 cebula
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki mąki pszennej, zależy, ile wody mają ziemniaki
szczypta pieprzu kolorowego
sól i czosnek granulowany
2 plasterki szynki konserwowej pokrojonej w kosteczkę
1 łyżka oleju do masy + olej do smażenia
2 plastry sera twarogowego z Mascarpone z różowym pieprzem ,, Milandia’’ z Piątnicy
4 plastry szynki konserwowej
1 łyżka szczypiorku
Ew sos borowikowy i starty ser żółty
Pizzerinka ziemniaczana ,,jolanda” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i obrane ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać z łyżką oleju.
Dodać szynkę pokrojoną w kosteczkę, wbić jajko, wsypać obie mąki, doprawić do smaku delikatnie, bo wędlina i ser też odda swój smak.
Patelnię z odrobiną oleju rozgrzać, wlać po całości warstwę masy, podsmażyć chwilkę na większym ogniu a potem na wolnym.
Gdy spód lekko się zetnie, ułożyć na masie plaster szynki, na nim plaster sera i znów szynka. Na wierzch wlać cienką warstwę masy, smażyć do zrumienienia spodu.
Następnie odwrócić, dla mało wprawionych proponuję rozgrzać dużą patelnię i na nią energicznie odwrócić placek, dosmażyć na wolnym ogniu, aby srodek dobrze doszedł.
Po usmażeniu osączyć. Podobnie usmażyć drugą porcję.
Wierzch posypać szczypiorkiem i ew polać sosem borowikowym ale bez niego też doskonale smakuje.
Komentarze