pizzerinka z pulpetami

0 (0 ocen)

  • 60 min

bardzo lubię pizzę z mięsem mielonym :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto na pizzę:
    2,5 szkl mąki tortowej
    3/4 szkl ciepłego mleka
    1/4 szkl ciepłej wody
    40 dag drożdży
    sól, pieprz, zioła prowansalskie

    Pulpety
    ok 200 g mięsa mielonego
    jajko
    mała cebulka
    ząbek czosnku
    sól, pieprz, bułka tarta, przyprawa do mięsa mielonego

    Ponadto ser żółty, pieczarki, koncentrat pomidorowy, cebulka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza

Pizzerinka z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mleko mieszamy z wodą, zalewamy ciepłe drożdze, rozpuszczamy, wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 30*C na ok 50 min.
  • 2. Mięso mielone wrzucamy do malaksera i dodajemy pozostałe składniki za wyjątkiem bułki tartej. Dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy bułkę tartą po to, aby pulpeciki były chrupiące. Lepimy małe pulpeciki i smażymy.
  • 3. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je po raz kolejny, kroimy na grubsze paski z których formujemy kulki. Każdą kulkę wałkujemy, wykładamy na blachę, smarujemy koncentratem pomidorowym rozrobionym z wodą i odrobiną oliwy dodajemy sól, pieprz. Następnie wykładamy pieczarki, cebulkę, pulpeciki, posypujemy serem, ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok 10-15 minut.

Porady

Pizzerniki smakują również wybornie z sosem czosnkowy albo majonezem (zamiast koncentratu pomidorowego).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować