Pizza z szynka i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę i kasze przesiewamy i mieszamyz suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn) robimy w tej mieszance zagłębienie, do którego wlewamy wodę, oliwę, dodajemy soli. Ciasto nalezy dobrze wyrobić i odstawic w cieple miejsce na okolo poltorej godzinny , ma podwoic objetosc. Jak juz nam wyrosnie ,uderzamy w nie piescia i albo dzielimy ciasto na mniejsze pizze lub wyklejamy ciastem jedna duza blache -ja podzielilam ciasto na trzy czesci i zrobilam trzy pizze.
2.Sos: Przetarte pomidory wlewamy na patelnie i redukujemy do momentu powstania fajnego gestego sosu.Doprawiamy sos soal ,pieprzem ,papryka w proszku ,cukrem i oregano .Na samym koncu dodajemy porwana ,roztarta w dloniach bazylie,oraz posiekany drobno czosnek.
3.Pieczarki kroimy na cienkie plasterki i na odrobinie masal lekko poduszamy ,aby pozbyly sie troche soku ,lekko na koncu solimy
4.Z ciasta formujemy trzy pizze ,smarujemy sosem ,tak aby sos nie dotykal brzegow. Posypujemy startym serem ,kladziemy pokrojona szynke - u nas szynka miala ksztalt serc- pieczarki ,posypujemy oregano i polewamy cienko oliwa z oliwek .ok jednej lyzki.
5.Pieczenie: Jezeli pieczemy na duzej blaszce jedna pizze z calosci ciasta ,to pieczemy w temperaturze 250-260 st. maxsymalnie 15 min. .Nalezy sugerowac sie tym jak bardzo sa brzegi zarumienione . Jezeli pieczemy kilka mniejszych pizz ,wystarczy temperatura 240 st. i maxymalnie 12 min.
Komentarze