Pizza z szynka i pieczarkami

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz.

Moje dzieci Vanessa (4,5 lat ) i Mateusz (3lat) postanowily przygotowac dla taty pizze . Szynka musila miec koniecznie ksztalt serdeuszek. Mielismy duzo zabawy podczas wspolnych przygotowan.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Skladniki na ciasto :
    2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (dodalam normalnej maki)
    3/4 szklanki kaszy manny
    1 i ¼ szklanki letniej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1,5 łyżeczki soli
    16 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych

    Pozostale skladniki ,to :
    50 dkg. pieczarek
    czosnek
    klka oliwek
    3 plastry szynki gotowanej
    ser zolty
    sol
    pieprz
    papryka ostra w proszku
    oregano
    bazylia
    przetarte pomidory w kartonie lub puszce
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pizza Szynki

Pizza z szynka i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę i kasze przesiewamy i mieszamyz suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn) robimy w tej mieszance zagłębienie, do którego wlewamy wodę, oliwę, dodajemy soli. Ciasto nalezy dobrze wyrobić i odstawic w cieple miejsce na okolo poltorej godzinny , ma podwoic objetosc. Jak juz nam wyrosnie ,uderzamy w nie piescia i albo dzielimy ciasto na mniejsze pizze lub wyklejamy ciastem jedna duza blache -ja podzielilam ciasto na trzy czesci i zrobilam trzy pizze.
  • 2. Sos: Przetarte pomidory wlewamy na patelnie i redukujemy do momentu powstania fajnego gestego sosu.Doprawiamy sos soal ,pieprzem ,papryka w proszku ,cukrem i oregano .Na samym koncu dodajemy porwana ,roztarta w dloniach bazylie,oraz posiekany drobno czosnek.
  • 3. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki i na odrobinie masal lekko poduszamy ,aby pozbyly sie troche soku ,lekko na koncu solimy
  • pizza z szynką i pieczarkami, mali kucharze, Wanessa i Matt 4. Z ciasta formujemy trzy pizze ,smarujemy sosem ,tak aby sos nie dotykal brzegow. Posypujemy startym serem ,kladziemy pokrojona szynke - u nas szynka miala ksztalt serc- pieczarki ,posypujemy oregano i polewamy cienko oliwa z oliwek .ok jednej lyzki.
  • 5. Pieczenie: Jezeli pieczemy na duzej blaszce jedna pizze z calosci ciasta ,to pieczemy w temperaturze 250-260 st. maxsymalnie 15 min. .Nalezy sugerowac sie tym jak bardzo sa brzegi zarumienione . Jezeli pieczemy kilka mniejszych pizz ,wystarczy temperatura 240 st. i maxymalnie 12 min.
  • pizza z szynką i pieczarkami, mali kucharze, Vanessa 6. Taka pyszna pizze tacie zrobilismy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Pieczarki Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować