Pizza z szynka ,pieczarkami i oliwkami .

5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ach ,bo uwielbiam pizze i ciagle eksperementuje . Ta pizza wyszla mi najlepiej z dotychczasowych. podstawa jest dobre ciasto ,ale tez sposob wykonania :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Skladniki na ciasto :
    2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (dodalam normalnej maki)
    3/4 szklanki kaszy manny
    1 i ¼ szklanki letniej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1,5 łyżeczki soli
    16 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych

    Pozostale skladniki ,to :
    50 dkg. pieczarek
    pol papryki czerwonej
    czosnek
    klka oliwek
    3 plastry szynki gotowanej
    lyzka kukurydzy konserwowej
    ser zolty
    sol
    pieprz
    papryka ostra w proszku
    oregano
    bazylia
    przetarte pomidory w kartonie lub puszce
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Pizza Szynki

Pizza z szynka ,pieczarkami i oliwkami . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mąkę i kasze przesiewamy i mieszamyz suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn) robimy w tej mieszance zagłębienie, do którego wlewamy wodę, oliwę, dodajemy soli. Ciasto nalezy dobrze wyrobić i odstawic w cieple miejsce na okolo poltorej godzinny , ma podwoic objetosc. Jak juz nam wyrosnie ,uderzamy w nie piescia i albo dzielimy ciasto na mniejsze pizze lub wyklejamy ciastem jedna duza blache -ja podzielilam ciasto na trzy czesci i zrobilam trzy pizze.
  • 2. Sos:
    Przetarte pomidory wlewamy na patelnie i redukujemy do momentu powstania fajnego gestego sosu.Doprawiamy sos soal ,pieprzem ,papryka w proszku ,cukrem i oregano .Na samym koncu dodajemy porwana ,roztarta w dloniach bazylie,oraz posiekany drobno czosnek.
  • 3. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki i na odrobinie masal lekko poduszamy ,aby pozbyly sie troche soku ,lekko na koncu solimy. Polecam pieczarki o brazowych kapeluszach , sa rewelacyjne.
  • 4. Z ciasta formujemy trzy pizze ,smarujemy sosem ,tak aby sos nie dotykal brzegow. Posypujemy startym serem ,kladziemy pokrojona szynke ,pomiedzy szynke papryke ,kukurydze ,pieczarki ,posypujemy oregano i polewamy cienko oliwa z oliwek .ok jednej lyzki.
  • 5. Pieczenie:
    Jezeli pieczemy na duzej blaszce jedna pizze z calosci ciasta ,to pieczemy w temperaturze 250-260 st. maxsymalnie 15 min. .Nalezy sugerowac sie tym jak bardzo sa brzegi zarumienione . Jezeli pieczemy kilka mniejszych pizz ,wystarczy temperatura 240 st. i maxymalnie 12 min.

Porady

Ciasto swietnie sie przechowuje w lodowce ,mozna zrobic je wczesniej i wyjac np. dopiero wieczorem ,swietnie sie wtedy podaje formowaniu. Od pewnego czasu korzystam z przepisu na ciasto ktory podalam tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-do-pizzy-z-kasza-manna#a84471

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Pieczarki Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować