Pizza z pieczarkami z pieca

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pizza z dużą ilością składników ma swoich amatorów. Tak jest i u nas. Od czasu do czasu przychodzi ochota by zjeść konkretną pizzę. A odkąd w naszym ogródku pojawił się piec do pizzy, mąż piekł i jadłby pizzę codziennie.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    0,5 kg mąki tortowej typ 450
    30g świeżych drożdży (lub 10g suszonych)
    250ml ciepłej wody
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka oliwy

    Sos pomidorowy
    1 puszka pomidorów bez skórki
    2-3 ząbki czosnku
    bazylia
    oregano
    sól
    szczypta cukru
    szczypta pieprzu
    łyżeczka oliwa z oliwek
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

    Dodatki
    Pieczarki, czerwona cebula, czerwona papryka, kukurydza konserwowa, różne rodzaje sera.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sos pomidorowy Pizza

Pizza z pieczarkami z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paseczki. Pieczarki i cebulę pokroić w talarki, kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser – mozzarella, ser gouda, oscypek, pokroić w plasterki.

    Sos do pizzy
    Pomidory z puszki odsączyć z zalewy (nie wylewając jej, w razie gdyby sos okazał się zbyt gęsty, można jej później użyć do rozcieńczenia). Pomidory i czosnek zblendować na gładką masę, doprawić do smaku.

    Ciasto na pizzę
    Drożdże wraz z łyżeczką cukru, szczyptą mąki rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Odstawić, niech pracują.
    Odlać pół szklanki wody i rozpuścić w niej półtorej łyżeczki soli.
    Do miski przesiać mąkę dodać oliwę, pozostałą wodę, zagniatać ciasto, w trakcie wyrabiania dodać wodę z rozpuszczoną solą oraz drożdże. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni.
    Zagniecione ciasto posmarować wodą, przykryć szmatka i odstawić na dwie godzinny do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować lub rozciągnąć rękami.
    Po cieście rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć pozostałe składniki według uznania. Pizzę piec przez 60-90 sekund w piecach opalanych drewnem
    Pizzę można upiec w piekarniku w 220stopniach przez 10-15 minut (z termo obiegiem), na najniższym poziomie lub na kamieniu do pizzy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować