Pizza z pieczarkami z pieca

  • wyświetlono: 114 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pizza z dużą ilością składników ma swoich amatorów. Tak jest i u nas. Od czasu do czasu przychodzi ochota by zjeść konkretną pizzę. A odkąd w naszym ogródku pojawił się piec do pizzy, mąż piekł i jadłby pizzę codziennie.

AnetaJ
  • 1 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto
0,5 kg mąki tortowej typ 450
30g świeżych drożdży (lub 10g suszonych)
250ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oliwy

Sos pomidorowy
1 puszka pomidorów bez skórki
2-3 ząbki czosnku
bazylia
oregano
sól
szczypta cukru
szczypta pieprzu
łyżeczka oliwa z oliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Dodatki
Pieczarki, czerwona cebula, czerwona papryka, kukurydza konserwowa, różne rodzaje sera.

Sposób przygotowania przepisu:

Pizza z pieczarkami z pieca

  • 1. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paseczki. Pieczarki i cebulę pokroić w talarki, kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser – mozzarella, ser gouda, oscypek, pokroić w plasterki.

    Sos do pizzy
    Pomidory z puszki odsączyć z zalewy (nie wylewając jej, w razie gdyby sos okazał się zbyt gęsty, można jej później użyć do rozcieńczenia). Pomidory i czosnek zblendować na gładką masę, doprawić do smaku.

    Ciasto na pizzę
    Drożdże wraz z łyżeczką cukru, szczyptą mąki rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Odstawić, niech pracują.
    Odlać pół szklanki wody i rozpuścić w niej półtorej łyżeczki soli.
    Do miski przesiać mąkę dodać oliwę, pozostałą wodę, zagniatać ciasto, w trakcie wyrabiania dodać wodę z rozpuszczoną solą oraz drożdże. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni.
    Zagniecione ciasto posmarować wodą, przykryć szmatka i odstawić na dwie godzinny do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować lub rozciągnąć rękami.
    Po cieście rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć pozostałe składniki według uznania. Pizzę piec przez 60-90 sekund w piecach opalanych drewnem
    Pizzę można upiec w piekarniku w 220stopniach przez 10-15 minut (z termo obiegiem), na najniższym poziomie lub na kamieniu do pizzy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w kilka chwildrożdżesos pomidorowyprosty przepisciasto do pizzyPizza z pieczarkamipizza z pieca

Komentarze

Podobne przepisy

Pizza z pieczarkami

Dodane przez: magdzia44448

DOMOWA PIZZA Z PIECZARKAMI

Pizza na pysznym cieście z dużą...

Pizza ziemniaczana

Dodane przez: agazlotko

Pizza ziemniaczana z pieczarkami

Szybki i tani obiad

Pizza domowa z pieczarkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pizza domowa z pieczarkami

Pyszna, domowa pizza na grubym...

pizza z pieczarkami i salami

Dodane przez: Martyna1991

Pizza z salami i pieczarkami

Tradycyjny smak pizzy uwielbiany...

Pizza z pepperoni i pieczarkami

Dodane przez: edytaha

Pizza z pepperoni i pieczarkami

Uwielbiam domową pizzę i przygotowuję...

Pizza z szynką i pieczarkami

Dodane przez: Joanna Kryla

Pizza z szynką i pieczarkami

Domowa pizza na grubym, puszystym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE