Pizza z dużą ilością składników ma swoich amatorów. Tak jest i u nas. Od czasu do czasu przychodzi ochota by zjeść konkretną pizzę. A odkąd w naszym ogródku pojawił się piec do pizzy, mąż piekł i jadłby pizzę codziennie.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Ciasto
0,5 kg mąki tortowej typ 450
30g świeżych drożdży (lub 10g suszonych)
250ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oliwy
Sos pomidorowy
1 puszka pomidorów bez skórki
2-3 ząbki czosnku
bazylia
oregano
sól
szczypta cukru
szczypta pieprzu
łyżeczka oliwa z oliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Pizza z pieczarkami z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paseczki. Pieczarki i cebulę pokroić w talarki, kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser – mozzarella, ser gouda, oscypek, pokroić w plasterki.
Sos do pizzy
Pomidory z puszki odsączyć z zalewy (nie wylewając jej, w razie gdyby sos okazał się zbyt gęsty, można jej później użyć do rozcieńczenia). Pomidory i czosnek zblendować na gładką masę, doprawić do smaku.
Ciasto na pizzę
Drożdże wraz z łyżeczką cukru, szczyptą mąki rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Odstawić, niech pracują.
Odlać pół szklanki wody i rozpuścić w niej półtorej łyżeczki soli.
Do miski przesiać mąkę dodać oliwę, pozostałą wodę, zagniatać ciasto, w trakcie wyrabiania dodać wodę z rozpuszczoną solą oraz drożdże. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni.
Zagniecione ciasto posmarować wodą, przykryć szmatka i odstawić na dwie godzinny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować lub rozciągnąć rękami.
Po cieście rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć pozostałe składniki według uznania. Pizzę piec przez 60-90 sekund w piecach opalanych drewnem
Pizzę można upiec w piekarniku w 220stopniach przez 10-15 minut (z termo obiegiem), na najniższym poziomie lub na kamieniu do pizzy.
Komentarze