Pizza z patelni na drożdżowym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Czy można pizzę zrobić na patelni? Otóż okazuje się że można - a czy smakuje jak tradycyjna z pieca? Koniecznie wypróbujcie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    1 i 1/2 szklanki mąki
    170 g ciepłej wody
    1 łyżeczka suchych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka cukru

    SOS:

    1/2 szklanki passaty pomidorowej
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka oregano

    SKŁADNIKI:

    300 g pieczarek
    1/2 cebuli
    50 g szynki gotowanej
    200 g żółtego sera
    3 łyżki oliwy
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z patelni na drożdżowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zarobić. Zostawić do wyrośnięcia
  • 2. Passatę pomidorową wymieszać z koncentratem, dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i zioła.
  • 3. Pieczarki pokroić w plasterki.
  • 4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  • 5. Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie.
  • 6. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 7. Wyrośnięte ciasto krótko zarobić, rozwałkować na placek o średnicy 30 cm .
  • 8. Patelnię wysmarować olejem, nagrzać. Ciasto ułożyć na patelni aż na brzegach / skurczy się/. Przykryć pokrywką i podpiec ok 5 min. na małym ogniu.
  • 9. Po upływie 5 minut przewrócić ciasto na drugą stronę, wyłożyć część sosu, pieczarki z cebulką, szynkę i starty ser.
  • 10. Przykryć ponownie pokrywką, podpiec przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować