Pizza na drożdżowym cieście

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś syn zażyczył sobie pizzę więc mamusia zrobiła ale taką jak my lubimy z pieczarkami i cebulką oraz spora ilość sera. Zaraz znowu dostanę komentarze że biedna moja pizza ale ja nie lubię z dodatkiem szynki czy innych dodatków lubię tylko z grzybami, każdy może dodać sobie co lubi. Tu bardziej chodzi o przepis na ciasto a nie dodatki do pizzy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    1 płaska łyżeczka soli,

    0,5 łyżeczki cukru,

    10 g drożdży,

    1 łyżka margaryny,

    1 jajko,

    0,5 szklanki ciepłej wody.



    dodatkowo : 500 g pieczarek,

    1 średniej wielkości cebula,

    6 łyżek oleju,

    4 łyżki koncentratu,

    1 łyżeczka ziół prowansalskich,

    ser żółty dowolna ilość.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na drożdżowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pizza 1. W ciepłej wodzie rozrobić drożdże dodając 1 łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • pizza 2. Do miski dodać mąkę, sól, roztrzepane jajko oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto do połączenia się składników. W międzyczasie roztopić masło lub margarynę.
  • pizza 3. Roztopioną ciepłą ( nie gorącą ) margarynę dodać do wyrobionego ciasta i wyrabiać do czasu aż wchłonie ciasto całą margarynę pod koniec podsypując odrobiną mąki. Ciasto jest miękkie i elastyczne.
  • pizza 4. Tak przygotowane ciasto postawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • pizza 5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na stolnicę wysypaną mąką i lekko rozwałkować wałkiem na dowolną grubość ( my nie lubimy bardzo cienkiego ciasta więc jest rozwałkowane tak średnio ).
  • pizza 6. Rozwałkowane ciasto położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować dowolnym sosem, na sos położyć ser a na ser podsmażone z cebulką pieczarki to moja wersja lecz każdy może dodać swoje ulubione dodatki.
  • pizza 7. Tak przygotowaną pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piec 22 minuty w zależności od piekarnia do ładnego zarumienienia.
  • pizza 8. Gdy pizza już się upiecze posypać dowolnym serem ( u mnie ser gouda pokrojony w kostkę ). Piekarnik ustawić na 200 stopni i z tak przygotowanym serem podpiec jeszcze pięć minut ale to też jest zależne od sera i piekarnika.
  • pizza 9. Pizza wyszła bardzo smaczna a ciasto puchate. Nie spodziewałam się aż takiego efektu ponieważ przepis wymyśliłam na szybko z głowy, ale jestem bardzo miło zachwycona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować