Pizza z owczym serem, anchois, chili i oliwkami

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pizza w domowym zaciszu jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Tak jest to możliwe. Moje ostatnie odkrycie dedykowane dla wielbicieli pizzy i innych włoskich wypieków to mini piecyk do pizzy. Pizza z jego użyciem jest gotowa w 4-5 minut i rzeczywiście smakuje jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Cena takiego piecyka w zależności od mocy, firmy, wielkości kamienia i ilości kamieni oscyluje między 400, a 800 zł. Jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami pizzy to polecam zakup szybko się zwróci. Poniżej kolejna propozycja domowej pizzy jak z włoskiej pizzerii.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na 4 okrągłe pizze o średnicy 25 cm:

    ciasto:
    500 g mąki do pizzy typ 00
    350 ml wody
    10 g świeżych drożdży piekarskich
    łyżeczka miodu
    łyżeczka soli morskiej
    łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

    semolina do podsypania ciasta

    sos:
    500 g passaty pomidorowej
    cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżka oliwy z oliwek
    sól morska
    bazylia
    oregano
    majeranek

    obłożenie na każdą pizzę:
    100 g sera owczego
    połówka małej czerwonej cebuli
    kilka oliwek czarnych, kalamata i zielonych
    5-6 filecików anchois
    papryczka chili
    oregano
    listki bazylii do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z owczym serem, anchois, chili i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy sól rozpuszczoną w pozostałej wodzie i stopniowo dodając oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość.
  • 2. sos:
    Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  • pizza 3. Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy serem, cienko pokrojoną cebulą, oliwkami pokrojonymi w plasterki, układamy fileciki anchois i plasterki chili. Posypujemy oregano.
  • pizza 4. Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.
  • pizza 5. Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii.

    Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarne oliwki Zielone oliwki Anchois

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować