Dodatki:
ok. 200 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka plasterków szynki
ok. 50 g sera mozzarella
kilka suszonych pomidorów w oleju
połowa papryki czerwonej
125 g mini kuleczek mozzarelli
Pizza z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
2.Na patelni rozgrzewamy olej. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnie. Przesmażamy. Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i wrzucamy do pieczarek. Smażymy około 15 minut.
3.Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę, suszone pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4.Ciasto wykładamy na formę, ciasto musi wystawać za boki formy. Dookoła ciasta blisko brzegów nakładamy mini kuleczki mozzarelli. I Przykrywamy je "wystającym"ciastem. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i na środek nakąłdamy np. orzechy , fasolę. I wkładamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy 10 minut.
5.Ciasto wyciągamy, ściągamy z niego papier. Środek ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym, nakładamy pieczarki z cebulą, plasterki szynki, paprykę, pomidory, posypujemy startym serem.
6.Wkładamy do piekarnika, pieczemy 20-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Komentarze