Pizza z dynią i konfiturą żurawinową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pizzę można jeść dosłownie ze wszystkim. Postanowiłam przełamać tradycyjny smak konfiturą z żurawiny i dynią.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto
    ok. 400 g mąki
    ok. 200 ml ciepłej wody
    25 g drożdży
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka przyprawy do pizzy

    Nadzienie
    1 łyżka konfitury żurawinowej
    1 mała puszka czerwonej fasoli
    8-10 plastrów polędwicy sopockiej
    10 plastrów żółtego sera
    kawałek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z dynią i konfiturą żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do nich sól, oliwę, przyprawę do pizzy i stopniowo mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie zagniatamy.
  • 2. Wałkujemy w formie prostokąta o wymiarach 25 x 40 cm. (Ja przełożyłam ciasto do blaszki.) Smarujemy powierzchnię konfiturą żurawinową. Na niej układamy pokrojoną w paski dynię, plastry polędwicy oraz opłukaną fasolkę z puszki. Na wierzchu rozkładamy ser tak, aby zakrył wszystkie składniki.
  • 3. Pizzę pieczemy w 200 stopniach około 25 minut. Podajemy z ulubionymi sosami lub keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować