Brownie z konfiturą żurawinową

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To ciasto ma tylko zalety: robi się je szybko, smakuje obłędnie i do tego pięknie prezentuje się na stole.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na fi 18 cm:
    Brownie:
    100 g masła
    100 g czekolady gorzkiej 74% kakao
    50 g czekolady mlecznej
    200 g cukru
    2 jajka
    szczypta soli
    60g mąki pszennej typ 450

    Konfitura żurawinowa:
    150 g żurawiny bagiennej
    1/4 szklanki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    1/3 opakowanie żelfix
    1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej

    Krem:
    130g mascarpone schłodzonego
    130 ml śmietanki 36% schłodzonej
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Brownie

Brownie z konfiturą żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić, dodać czekoladę i wymieszać do połączenia.
  • 2. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Do ubitej masy wlewać stopniowo masę czekoladową i wymieszać do połączenia.
  • 3. Wsypać mąkę, wymieszać ręcznie do połączenia. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Brownie piec w 190 stopniach góra- dół przez 25 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
  • 5. Wszystkie składniki na krem włożyć do misy i ubić na sztywno. Wyłożyć krem za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną Tylką gwizdką tworząc gniazdka, w których będzie konfitura.
  • 6. Do żurawiny w garnku dodać cukier i sok z cytryny, całość zagotować. dodać żelfix i gotować, aż zniknie piana. Masę wystudzić i wystudzoną wlewać łyżeczką w otwory w kremie na cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Czekolada Śmietana 36%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować