To ciasto ma tylko zalety: robi się je szybko, smakuje obłędnie i do tego pięknie prezentuje się na stole.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
na fi 18 cm:
Brownie:
100 g masła
100 g czekolady gorzkiej 74% kakao
50 g czekolady mlecznej
200 g cukru
2 jajka
szczypta soli
60g mąki pszennej typ 450
Konfitura żurawinowa:
150 g żurawiny bagiennej
1/4 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1/3 opakowanie żelfix
1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Brownie z konfiturą żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić, dodać czekoladę i wymieszać do połączenia.
2.Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Do ubitej masy wlewać stopniowo masę czekoladową i wymieszać do połączenia.
3.Wsypać mąkę, wymieszać ręcznie do połączenia. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Brownie piec w 190 stopniach góra- dół przez 25 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
5.Wszystkie składniki na krem włożyć do misy i ubić na sztywno. Wyłożyć krem za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną Tylką gwizdką tworząc gniazdka, w których będzie konfitura.
6.Do żurawiny w garnku dodać cukier i sok z cytryny, całość zagotować. dodać żelfix i gotować, aż zniknie piana. Masę wystudzić i wystudzoną wlewać łyżeczką w otwory w kremie na cieście.
Komentarze