Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową

  • wyświetlono: 580 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Rolady duszone w pysznym winnym sosie przełamanym słodyczą czerwonej cebuli i konfiturą z żurawiny. Do mięsa polecam ziarna jęczmienia i pieczone bataty i dynię piżmową o lekko orzechowym posmaku. Idealny obiad w świąteczne dni.

Iwona75
  • 80min

Składniki

Rolady:
700 g sznycli wołowych
3 łyżki ostrej musztardy
sól, pieprz
1 kromka ciemnego pieczywa
2-3 ogórki kiszone
1 duża cebula
olej do smażenia

Sos:
4 czerwone cebule
1 szklanka czerwonego wina
1/2 szklanki bulionu lub wody
3-4 łyżki domowej konfitury żurawinowej
2 łyżki masła
sól, pieprz

Dodatki:
130 g ziaren jęczmienia
500 g batatów
500 g dyni piżmowej
olej rzepakowy

Sposób przygotowania przepisu:

Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową

  • Przygotowywanie rolad1. Mięso rozbij, każdy plaster posmaruj od wewnętrznej strony musztardą. Chleb, cebulę i ogórki pokrój w cienkie słupki. Na środek każdego plastra mięsa nałóż po 2-3 kawałki ogórka, chleba i cebuli. Zawiń w roladki, można spiąć wykałaczką. Rolad przed smażeniem nie solę.
  • Rolady w sosie2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony. Czerwoną cebulę pokrój w piórka i dodaj do obsmażonego mięsa. Posmaż razem, aż cebula się lekko zeszkli. Dolej wino i trochę go odparuj, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Można dodać bulion lub trochę wody. Pogotuj sos z 5-10 minut. Dodaj konfiturę z żurawiny a na sam koniec masło. Sos zrobi się gładki i kremowy. Można go doprawić solą i pieprzem.
  • Bataty i dynia3. Bataty obierz i pokrój w szpalty, dyni nie obieraj a pokrój też w szpalty. Warzywa ułóż na blaszce, skrop lekko olejem i upiecz w 180 st. C aż będą miękkie ok. 35 minut.
  • Ziarna jęczmienia4. Ziarna jęczmienia trzeba zamoczyć na 2 godziny przed gotwaniem. Wodę z moczenia należy wylać a dolać świeżej, lekko posolić i gotować ok. 25 minut. Ziarna odcedzić na sicie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylawołowinaŻurawinamięso wołowebatatyjęczmieńświęta bożego narodzeniaobiad świątecznysos do mięsadynia piżmowakonfitura z żurawinyobiad na świętarolady wołoweprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie w karmelizowanej cebuli z konfiturą śliwkową i suszonymi wiśniami

Dodane przez: 2milutka

Śledzie w karmelizowanej cebuli z konfiturą...

Śledzie na świąteczny stół w nowoczesnym...

Wołowina w winnym sosie

Dodane przez: PolskaGotuje

Wołowina w winnym sosie

Kruchy udziec wołowy, duszony w...

image-0kl4c79

Dodane przez: marcineusz

Policzki wołowe w czerwonym winie

gdy usłyszałem kiedyś o policzkach...

śledzie z żurawiną

Dodane przez: dusiowa

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

Śledzie królują u nas często na...

Polędwiczki wieprzowe w winnym sosie z czerwoną porzeczką

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Polędwiczki wieprzowe w winnym sosie z czerwoną...

Polędwiczki wieprzowe w sosie z...

watróbka w winno porzeczkowym sosie

Dodane przez: Bożena Z.

Wątróbka w winno porzeczkowym sosie z czerwona...

polecam watróbke w winnym sosie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE