Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Rolady duszone w pysznym winnym sosie przełamanym słodyczą czerwonej cebuli i konfiturą z żurawiny. Do mięsa polecam ziarna jęczmienia i pieczone bataty i dynię piżmową o lekko orzechowym posmaku. Idealny obiad w świąteczne dni.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Rolady:
    700 g sznycli wołowych
    3 łyżki ostrej musztardy
    sól, pieprz
    1 kromka ciemnego pieczywa
    2-3 ogórki kiszone
    1 duża cebula
    olej do smażenia

    Sos:
    4 czerwone cebule
    1 szklanka czerwonego wina
    1/2 szklanki bulionu lub wody
    3-4 łyżki domowej konfitury żurawinowej
    2 łyżki masła
    sól, pieprz

    Dodatki:
    130 g ziaren jęczmienia
    500 g batatów
    500 g dyni piżmowej
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Konfitury Dania główne Sosy

Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowywanie rolad 1. Mięso rozbij, każdy plaster posmaruj od wewnętrznej strony musztardą. Chleb, cebulę i ogórki pokrój w cienkie słupki. Na środek każdego plastra mięsa nałóż po 2-3 kawałki ogórka, chleba i cebuli. Zawiń w roladki, można spiąć wykałaczką. Rolad przed smażeniem nie solę.
  • Rolady w sosie 2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony. Czerwoną cebulę pokrój w piórka i dodaj do obsmażonego mięsa. Posmaż razem, aż cebula się lekko zeszkli. Dolej wino i trochę go odparuj, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Można dodać bulion lub trochę wody. Pogotuj sos z 5-10 minut. Dodaj konfiturę z żurawiny a na sam koniec masło. Sos zrobi się gładki i kremowy. Można go doprawić solą i pieprzem.
  • Bataty i dynia 3. Bataty obierz i pokrój w szpalty, dyni nie obieraj a pokrój też w szpalty. Warzywa ułóż na blaszce, skrop lekko olejem i upiecz w 180 st. C aż będą miękkie ok. 35 minut.
  • Ziarna jęczmienia 4. Ziarna jęczmienia trzeba zamoczyć na 2 godziny przed gotwaniem. Wodę z moczenia należy wylać a dolać świeżej, lekko posolić i gotować ok. 25 minut. Ziarna odcedzić na sicie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować