Rolady duszone w pysznym winnym sosie przełamanym słodyczą czerwonej cebuli i konfiturą z żurawiny. Do mięsa polecam ziarna jęczmienia i pieczone bataty i dynię piżmową o lekko orzechowym posmaku. Idealny obiad w świąteczne dni.
1 godz. 20 min
Składniki:
Rolady:
700 g sznycli wołowych
3 łyżki ostrej musztardy
sól, pieprz
1 kromka ciemnego pieczywa
2-3 ogórki kiszone
1 duża cebula
olej do smażenia
Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozbij, każdy plaster posmaruj od wewnętrznej strony musztardą. Chleb, cebulę i ogórki pokrój w cienkie słupki. Na środek każdego plastra mięsa nałóż po 2-3 kawałki ogórka, chleba i cebuli. Zawiń w roladki, można spiąć wykałaczką. Rolad przed smażeniem nie solę.
2.Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony. Czerwoną cebulę pokrój w piórka i dodaj do obsmażonego mięsa. Posmaż razem, aż cebula się lekko zeszkli. Dolej wino i trochę go odparuj, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Można dodać bulion lub trochę wody. Pogotuj sos z 5-10 minut. Dodaj konfiturę z żurawiny a na sam koniec masło. Sos zrobi się gładki i kremowy. Można go doprawić solą i pieprzem.
3.Bataty obierz i pokrój w szpalty, dyni nie obieraj a pokrój też w szpalty. Warzywa ułóż na blaszce, skrop lekko olejem i upiecz w 180 st. C aż będą miękkie ok. 35 minut.
4.Ziarna jęczmienia trzeba zamoczyć na 2 godziny przed gotwaniem. Wodę z moczenia należy wylać a dolać świeżej, lekko posolić i gotować ok. 25 minut. Ziarna odcedzić na sicie.
Komentarze