Super szybki pomysł na smaczną przekąskę i wykorzystanie nadmiaru pieczywa. Dodatki, które znajdą się na pizzy to rzecz indywidualna. Podałam przykładowe.
50 min
Składniki:
(1 mała pizza; około 17 cm średnicy)
60g-100g czerstwego pieczywa (chleb, bułki; świeże też się nadaje, ale to w ostateczności)
mleko do namoczenia pieczywa
1 jajko (małe)
sól, pieprz
Dodatki:
2-3 łyżki sosu pomidorowego
15g żółtego sera
30g szynki
suszone pomidory
szczypiorek
prażona cebulka
Pizza z chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczywo rozmoczyć w mleku, odcisnąć i wyrobić z jajkiem.
Doprawić do smaku.
2.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach.
3.Po tym czasie ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, położyć kawałki szynki, suszonych pomidorów i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut.
4.Gotową pizzę można podawać z posiekanym szczypiorkiem, prażoną cebulką i innymi ulubionymi dodatkami.
Komentarze