Pizza z chleba

0 (0 ocen)

  • 50 min

Super szybki pomysł na smaczną przekąskę i wykorzystanie nadmiaru pieczywa. Dodatki, które znajdą się na pizzy to rzecz indywidualna. Podałam przykładowe.

  • 50 min

Składniki:

  • (1 mała pizza; około 17 cm średnicy)
    60g-100g czerstwego pieczywa (chleb, bułki; świeże też się nadaje, ale to w ostateczności)
    mleko do namoczenia pieczywa
    1 jajko (małe)
    sól, pieprz
    Dodatki:
    2-3 łyżki sosu pomidorowego
    15g żółtego sera
    30g szynki
    suszone pomidory
    szczypiorek
    prażona cebulka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pizza

Pizza z chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczywo rozmoczyć w mleku, odcisnąć i wyrobić z jajkiem.
    Doprawić do smaku.
  • 2. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach.
  • 3. Po tym czasie ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, położyć kawałki szynki, suszonych pomidorów i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut.
  • 4. Gotową pizzę można podawać z posiekanym szczypiorkiem, prażoną cebulką i innymi ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.92 (152 ocen)

zapiekanki z chleba

To może cię zainteresować