Pizza po bolońsku z serem feta

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Łatwy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, który został nam po wcześniejszym obiedzie.

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Ciasto ( porcja na 2 pizze):
    3 szklanki mąki pszennej,
    1 szklanka ciepłej wody,
    20 g drożdży,
    1 łyżeczka cukru,
    1 łyżeczka soli,
    50 ml oliwy,
    Sos boloński ( na dwie pizze):
    250 g mięsa,
    cebula,
    papryczka chilli,
    pół szklanki przecieru pomidorowego,
    puszka pomidorów,
    sól, pieprz,
    ulubione zioła,
    olej,
    Pozostałe składniki:
    ser feta,
    200g mozzarelli lub innego sera,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza po bolońsku z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier oraz pół szklanki mąki. Całość mieszamy pozostawiamy na chwilę w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować. Do misy robota kuchennego wrzucamy pozostałą mąkę oraz sól. Dodajemy płynne drożdże i wyrabiamy ciasto. W połowie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy kilka minut do całkowitego połączenia się składników. Odkładamy na 15 min w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na pół, jeżeli nie wykorzystamy drugiej części ciasta, możemy zamrozić.
  • 2. Cebulę siekamy z papryczką. Podsmażamy na patelni, dodajemy mięso, smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
  • 3. Ciasto na pizze rozciągamy w dłoniach, wykładamy na formę.Na spód pizzy wykładamy przygotowany wcześniej sos boloński. Wierzch posypujemy serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (250 stopni ) na najniższy poziom. Pieczemy ok. 15 minut. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować