Pizza na Ziołowym Spodzie

0 (0 ocen)

Zrobiłam ją dla młodszego brata, bo uwielbia domowe pizze. Toleruje tylko te okrągłe ;)

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 torebka suchych drożdży
    3/4 szklanki letniej wody
    1,5 łyżeczki soli
    po 3/4 łyżeczki majeranku, bazylii i oregano
    4 łyżki oliwy
    OBŁOŻENIE:
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    200 g startego żółtego sera
    1/3 szklanki startego parmezanu
    100 g pomidorków koktajlowych
    200 g cienkich parówek z szynki
    200 g pieczarek
    2 małe zielone papryki
    oregano, bazylia, pieprz, sól





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze

Pizza na ziołowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn z drożdży zgodnie z instrukcją. Gdy wyrośnie wlewamy go do mąki z dodatkiem oliwy, soli i ziół. Wyrabiamy ciasto, zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  • 2. Paprykę kroimy w cienkie krótkie paski, parówki i pieczarki w plasterki. Pomidorki na pół.
    Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je lekko i wykładamy nim dużą tortownicę, formując wyższe brzegi. Smarujemy przecierem, posypujemy oregano i bazylią, posypujemy żółtym serem. Układamy pieczarki, parówki i paprykę. Doprawiamy pieprzem i solą, posypujemy startym parmezanem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut (góra-dół)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować