Pizza na żytnim spodzie

4.49 (201 ocen)

  • 45 min

Pizzę, tym razem upiekłam na spodzie z mąki żytniej. Przygotowałam ją dla syna, który nie je białego pieczywa. Wyszła smaczna i syta- polecam:)

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki żytniej
    120 g płatków owsianych
    2 łyżeczki soli
    suszone zioła w/g smaku: oregano, słodka papryka, bazylia
    1 łyżka ziół do grilla lub prowansalskich
    ok. 2 szklanek cieplej wody

    Rozczyn:
    50 g drożdży
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka płaska cukru
    1 szklanka ciepłej wody

    Dodatki do pizzy, według upodobania::
    500 g pieczarek
    3 łyżki kukurydzy z puszki
    3 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    10- 12 szt. czarnych oliwek
    10 plasterków salami
    300 g żółtego sera
    natka pietruszki lub cebula dymka
    koncentrat pomidorowy
    olej z pestek winogron
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Pizza na żytnim spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn drożdżowy 1. Przygotowanie rozczynu:
    Drożdże, olej, cukier i szklankę ciepłej wody- wszystko razem mieszamy na gładką, gęstą masę.
    Nie odstawiamy go do wyrośnięcia, ale od razu wlewamy do ciasta.
    .
  • składniki na żytnią pizzę 2. Przygotowanie ciasta żytniego na pizzę:
    Do miski wsypujemy mąkę, sól, płatki, zioła przyprawowe, mieszamy. .
  • wyrabianie ciasta na żytnią pizzę 3. Wlewamy rozczyn i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli jest nadal suche wlewamy stopniowo więcej wody.
  • wyrobione ciasto żytnie 4. Formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • ciasto żytnie na pizzę- na blaszce 5. Z ciasta formujemy 2 okrągłe placki. Rozkładamy je osobno- cienko na blaszce wyłożonej pergaminem i nakłuwamy widelcem.
  • ciasto żytnie posmarowane koncentratem pomidorowym 6. Smarujemy ciasto koncentratem lub sosem pomidorowym własnej roboty.
  • przesmażone pieczarki 7. Pieczarki obieramy. Kroimy na cienkie talarki. Przesmażamy je krótko z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem na oliwie z pestek winogron.
  • czarne oliwki 8. Oliwki osączamy z zalewy, kroimy na 4 części.
    Kukurydzę osączamy z zalewy, przelewamy zimną wodą.
  • pokrojona salami 9. Salami kroimy w grubszą kostkę lub na cieście rozkładamy całe plasterki.
    Zieleninę siekamy.
  • starty żółty ser 10. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • układanie warstw nadzienia na cieście żytnim na pizzę 11. Na cieście żytnim i koncentracie układamy warstwy nadzienia: pieczarki, zieleninę, posypujemy ziołami.
  • kolejne warstwy nadzienia na cieście żytnim 12. Następnie układamy salami, oliwki.
  • składniki na cieście zytnim 13. Posypujemy kukurydzą.
  • pizza żytnia- przed pieczeniem 14. Wierzch obsypujemy startym żółtym serem.
  • upieczona żytnia pizza 15. Nastawiamy piec na 270 stopni i wkładamy pizzę na ok. 10 min .
  • pizza żytnia po upieczeniu 16. Gorące placki pizzy wyjmujemy z pieca, zdejmujemy pergamin. Kroimy radełkiem na trójkąty i spożywamy na gorąco.
  • pizza żytnia 17. Smacznego:)

Porady

Z tej proporcji wychodzą dwa placki. Wkładam je od razu do pieca, jedna pod drugą na blachach. Składniki sypkie na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Pieczarki mogą być surowe, pokrojone w cieniutkie plasterki. Cebulę surową w cieniutkich piórkach, bez przesmażania możemy posypać na składniki. Zamiast suszonych przypraw, użyć możemy świeżych, czy to bazylii, czy oregano. Koncentrat pomidorowy możemy zastąpić sosem pomidorowym lub ostrym keczupem.. Dłonie należy zwilżyć oliwą, wtedy łatwo będzie nam rozłożyć ciasto żytnie na blaszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować