Pizza na spodzie warzywnym

0 (0 ocen)

Pyszna zapiekanka wyglądem przypominająca tradycyjną pizzę, jednak jej spód wykonany jest z cukinii i selera korzeniowego z dodatkiem szalotki i chili.

Składniki:

  • spód:
    młoda cukinia
    ćwiartka selera korzeniowego z nacią
    szalotka
    papryczka chili
    3 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego
    3 łyżki nasion konopi z otrębami lnianymi
    sól
    jajko

    obłożenie:
    pomidorki koktajlowe
    150 g sera żóltego
    kilka plasterków czerwonej cebuli
    kapary
    chorizo lub salami
    szczypiorek
    suszone oregano

    2 łyżki przecieru ze słodkiej papryki lub koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na spodzie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1q055yj 1. Cukinię, selera, szalotkę i chili ścieramy na tarce o grubym oczku. Do warzyw dodajemy siemię, nasiona konopi z otrębami, sól i jajko. Mieszamy do połączenia składników.
    Masę wykładamy na papier do pieczenia, lekko posmarowany olejem. Masę rozsmarowujemy tak by powstało koło. Pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach.
  • image-00ip4u3 2. Podpieczony spód warzywny smarujemy pastą paprykową lub pomidorową. Na wierzchu układamy dodatki. Posypujemy szczypiorkiem i oregano. Zapiekamy 5 minut w 200 stopniach.
  • image-0qwniil 3. Upieczoną podajemy z sosem czosnkowym. Kroimy nożem do pizzy. Spód jest delikatny więc kawałki wykładamy za pomocą szpachelki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (143 ocen)

pizza na grubym cieście

4.5 (143 ocen)

pizza na grubym spodzie

zlotko idealne ciasto 1 godz. 50 min

To może cię zainteresować