pizza na grubym spodzie

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 50 min

idealne ciasto

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1 szklanka ciepłej wody
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    25 gr drożdży
    2 łyżki oleju
    100 gr sera żółtego
    puszka krojonych pomidorów
    przyprawa do pizzy
    dodatki: 6 plasterków szynki, 100 gr sera feta, 1 czerwona papryka,
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na grubym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże z cukrem i łyżką mąki rozpuszczamy w ciepłym mleku.
  • 2. Dokładnie rozmieszany rozczyn przelewamy do reszty mąki, dodajemy sól, olej, wodę i mieszamy a następnie wyrabiamy.
  • 3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na dużą prostokątną blachę i odstawiamy na kolejne 20 minut.
  • 4. Na pizze wykładamy krojone pomidory z puszki.
  • 5. Ser ścieramy na tarce i posypujemy sos.
  • 6. Szynkę kroimy w paseczki, ser feta w kostkę, paprykę na małe kawałki. Układamy równomiernie dodatki i posypujemy przyprawą do pizzy.
  • 7. Pieczemy w rozgrzanym do 200-220 stopni piekarniku około 20 minut.

Porady

nie układamy zbyt dużo dodatków bo pizza się nie upiecze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować