Pizza na cieńkim cieście

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ta pizza niczym nie odbiega od tej kupnej. A jest nawet lepsza bo mamy pewność co do świeżości składników. No i jej przygotowanie jest dziecinnie proste.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto :
    1,5 szklanki mąki
    25 g świeżych drożdży
    2 łyżki oliwy z oliwy
    po pół łyżeczki soli i cukru
    pół szklanki wody

    Sos:
    5 łyżek ketchup'u
    ząbek czosnku
    łyżka przecieru pomidorowego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    po pół łyżeczki soli cukru
    bazylia oregano i pieprz do smaku

    Dodatki:
    8 plastrów salami
    4 średnie pieczarki
    mała cebula
    ćwierć papryki
    Posiekana natka pietruszki około łyżka
    ser mozzarela do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na cieńkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza na cieńkim cieście 1. Składniki na ciasto wsyp do miski i połącz ze sobą. Im dłużej będziesz je wyrabiać tym ciasto będzie lepsze. Odstaw na chwilkę niech lekko urośnie. W tym czasie zrób sos, którym posmarujesz ciasto.
    2. Do miski wlej ketchup przecier, przyprawy, olej i sprasowany czosnek. Wymieszaj.
    3. Pieczarki pokrój w plasterki, cebule w piórka i paprykę w słupki.
    4. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Na stolicy rozsyp troszkę mąki i rozwałkuj ciasto na rozmiar blachy. Jeśli uda Ci się zrobić szersze i dłuższe ciasto to brzegi zagnij w rulonik. Polej ciasto wcześniej przygotowanym sosem. Poukładaj dodatki posyp serem. Wstaw do pieca na około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować