Ta pizza niczym nie odbiega od tej kupnej. A jest nawet lepsza bo mamy pewność co do świeżości składników. No i jej przygotowanie jest dziecinnie proste.
35 min
Składniki:
Ciasto :
1,5 szklanki mąki
25 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwy
po pół łyżeczki soli i cukru
pół szklanki wody
Sos:
5 łyżek ketchup'u
ząbek czosnku
łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
po pół łyżeczki soli cukru
bazylia oregano i pieprz do smaku
Dodatki:
8 plastrów salami
4 średnie pieczarki
mała cebula
ćwierć papryki
Posiekana natka pietruszki około łyżka
ser mozzarela do posypania
Pizza na cieńkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto wsyp do miski i połącz ze sobą. Im dłużej będziesz je wyrabiać tym ciasto będzie lepsze. Odstaw na chwilkę niech lekko urośnie. W tym czasie zrób sos, którym posmarujesz ciasto.
2. Do miski wlej ketchup przecier, przyprawy, olej i sprasowany czosnek. Wymieszaj.
3. Pieczarki pokrój w plasterki, cebule w piórka i paprykę w słupki.
4. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Na stolicy rozsyp troszkę mąki i rozwałkuj ciasto na rozmiar blachy. Jeśli uda Ci się zrobić szersze i dłuższe ciasto to brzegi zagnij w rulonik. Polej ciasto wcześniej przygotowanym sosem. Poukładaj dodatki posyp serem. Wstaw do pieca na około 15 minut.
Komentarze